Vrei să știi de câte ori respiri într-o zi? Nu te apuca să numeri, au făcut-o deja câțiva cercetători și au aflat că respirăm cam de 20,000 de ori într-o zi, inspirând aproximativ 12,000 litri de aer. Respiratia este deci singurul exercițiu fizic care nu ne obosește și la care, hei, nu am vrea să renunțam niciodată. Într-o viață omul respiră de 550 milioane de ori.
Și un fapt tulburător expus într-o prestigioasă revistă britanică – Chemistry World și relatat de scriitorul Bill Bryson. Când respirăm, inhalăm atît de multe mii de miliarde de molecule de aer, încât înseamnă că
« într-o singură zi inspirăm probabil cel puțin o moleculă din respirațiile tuturor persoanelor care au trait vreodată. Iar fiecare persoană care va trăi de acum înainte, până se va stinge soarele, va inspira, din când în când, puțin din noi. La nivel atomic, suntem, într-un fel, nemuritori. »
Nu e reconfortant? Cu alte cuvinte, de când ai început să citești acest articol, poate că ți-ai umplut plămânii cu aerul care i-a animat pe Cezar și Cleopatra, Michelangelo, Einstein sau Charlie Chaplin.
Vechii yoghini credeau că omul are un număr limitat de respirații în viață, iar atunci când acesta se termina, se incheia și viața. De aceea, considerau ei – de data aceasta corect – că este foarte important să respirăm profund si conștient.
În mod normal, respirăm de 12 - 14 ori pe minut și inhalăm cam o jumătate de litru de aer de fiecare dată. Totuși, plămânii noștri pot primi 6 litri de aer. Deci putem sa ne îmbunătățim mult capacitatea pulmonară. Sportivii în plin efort respiră mult mai des, au puls 200 și unii depășesc volumul de 6 litri pe respirație, capacitatea lor pulmonară fiind crescută fața de un om obișnuit.
Tu cât poți să-ți ții respirația?
Cei mai mulți oameni își pot ține respirația între 30 de secunde și 1 minut. Pescuitorii de perle din Ceylon (Sri Lanka), ajunși celebri prin opera lui Georges Bizet, reușesc să nu respire timp de 2 minute. Spre lauda lor, ei se scufundă de o sută de ori pe zi.
Recordul mondial este deținut în prezent de spaniolul Aleix Segura Vendrell care, în 2016, a reușit să își țină respirația timp de 24 de minute și 3 secunde. Cea mai lungă apnee din istorie a fost realizată într-o piscină din Barcelona. Nu încercați, Vendrell este campion mondial la free diving și a obținut acest record respirând înainte oxigen pur și apoi stând întins, nemișcat în apă, pentru a reduce la minimum consumul de energie. Dacă ne gândim că focile pot sta sub apă și două ore, înțelegem că nu avem nici o vocație pentru acest sport.
Aparatul respirator în date statistice
Aerul ajunge în plămâni, iar schimbul de gaze oxigen / dioxid de carbon se face la nivelul unor mici cavități, numite alveole. Avem peste 300 de milioane de alveole, la care aerul ajunge prin bronhii și prin numeroasele lor ramificații din ce în ce mai subțiri. Dacă s-ar desfășura țesutul nostru pulmonar, s-ar obține o suprafață de peste 90 de mp. Prin comparație, suprafața corpului nostru este de numai 1.85 mp.
Iar toate căile respiratorii, puse cap la cap, ar atinge lungimea de 2,400 de kilometri! Exact cât e drumul până la Paris. Să te gândești la asta când tragi aer în piept. Totuși, prin comparație, toate vasele noastre de sânge măsoară nu mai puțin de 60,000 km, adică o dată și jumătate cât Ecuatorul!
Cei doi plămâni cântăresc puțin peste 1 kg, dar nu sunt egali, așa cum mulți dintre noi și-ar imagina. Plămânul stâng are doi lobi și este mai mic decât cel drept, care are trei, din simplul motiv că „arhitectul„ a trebuit să facă loc inimii.
Pentru a respira, când suntem în repaus, consumăm între 3 și 5 % din energia de care dispunem. Creierul cere 20 % din energie. Dacă avem o viața mai agitată, necesarul de energie crește. Usain Bolt, legendarul campion al „sutei„ și cel mai rapid om din toate timpurile, consumă pentru respirație, în timpul cursei, de peste 50 de ori mai mult decât un om sedentar.
Astmul bronșic, o boală respiratorie cu incidență în creștere
Astmul bronșic este una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume. Peste 300 de milioane de oameni au astm, adica 5% dintre adulți și 15% dintre copii. Incidența bolii a crescut spectaculos în a doua jumătate a secolului XX, mai ales în țările dezvoltate, și nimeni nu știe exact de ce. De exemplu, cea mai afectată țară este Marea Britanie, unde 30% dintre copii au astm, iar România se numără printre țările cu cel mai mic număr de cazuri, 3%.
Un astmatic celebru a fost scriitorul francez Marcel Proust, autorul romanului ”În căutarea timpului pierdut”. Din cauza bolii, trăia izolat în apartamentul său parizian, se supunea unor reguli spartane de igienă și dietă și primea puține vizite de teama contractării unor infecții sau a iminenței unei crize de astm bronșic. Dacă ar fi avut la îndemână un dispozitiv SaltMed, Proust ar fi recâștigat un timp prețios, iar bucuria de a trăi o viață fără griji s-ar fi reflectat în sutele de pagini care nu au apucat să fie scrise. SaltMed l-ar fi ajutat să scape din așa numitul cerc vicios al astmului.
Interesant, și chiar amuzant, este că până prin anii 1950 se credea că astmul bronșic are cauze de natură psihologică și bolnavii erau trimiși la sedințe de psihanaliză. În buna tradiție a lui Freud, savanții interpretau respirația șuierătoare (wheezing) ca fiind
« un plânset reprimat al copilului care își caută mama. »
Respirația pe gură
Iata un adevăr mai puțin cunoscut: deși ne naștem respirând corect – abdominal – cu timpul uităm să o facem și practicăm o respirație superficială, incompletă. Foarte mulți oameni respiră doar pe gură, mai ales în timpul somnului. Unii o fac pur și simplu din obișnuință, alții ca o reactie la diverse probleme medicale.
În orice caz, dormitul cu gura deschisa nu este deloc un obicei sanatos. De ce? Consecințele pot fi respirație urât mirositoare, sforăit, apnee în somn și urinări dese în timpul nopții. Respirând astfel, gura se usucă și lipsește saliva care poate ucide bacteriile care produc cariile. Se inmulțesc vizitele la dentist și te miri de ce.
Știați că respiratul pe gură poate, în timp, să deformeze maxilarul micșorându-l și ducând la strâmbarea dinților? Sau că cei mai mulți copii care vorbesc peltic o fac din cauza aceleiași deficiențe de respirație?
Respirația și apetitul
Nu mai întreb, pentru că sigur nu știți. Respirația vă poate ajuta să slăbiți! Respiratul mai lin și mai profund are capacitatea de a reduce apetitul. Persoanele care au respirația agitată au tendința de a mânca în exces. Cu cât respiri mai des, cu atât mai înfometat te simți. Încă un motiv pentru a reveni la o respirație corectă prin exerciții de conștientizare.
Infecțiile respiratorii și soluția salvatoare SaltMed
Dacă respirația e atât de importantă, ce o pune în pericol? Principalul obstacol în calea unei respirații corecte e reprezentat de infecțiile respiratorii. De la răceală la gripă, de la amigdalită și faringită, la laringită și rinosinuzită, infecțiile respiratorii ne însoțesc pe tot parcursul vieții, începând cu cea mai fragedă vârstă.
Sunt numite infecții respiratorii superioare, cele mai ușoare. Sunt atât de comune, încât s-a estimat că fiecare locuitor al Terrei a avut în medie două infecții ușoare, copiii fiind mult mai expuși riscului. În fiecare an, apar 100 de milioane de cazuri noi. Nici o altă boală nu are acest palmares.
Toate infecțiile respiratorii au un numitor comun – inflamația mucoasei care căptușește căile prin care respirăm. Ne întrebăm de ce mai tușim încă o lună după ce ne-a trecut gripa. Iată de ce. Mucoasa respiratorie se vindecă mai greu, de obicei durează cam 6 săptămâni. În acest timp, continuă să fie inflamată și vulnerabilă – microbii se atașează mai ușor de o astfel de mucoasă și determină o nouă infecție, iar căile respiratorii nu mai apucă să se refacă complet.
Aici intervine salvator dispozitivul medical SaltMed care, prin emisia controlată de aerosoli salini, grăbește vindecarea și eliminarea rapidă a simptomelor neplăcute. Dispozitivul se poate achiziționa online și se livrează în max. 3 zile lucrătoare oriunde în țară.
Mecanismul de funcționare al dispozitivului SaltMed e simplu: sarea absoarbe apa și diminuează inflamația. Tot sarea ucide bacteriile ”vinovate” și anihilează virusurile. Din istorie știm că sarea a fost primul dezinfectant și primul conservant descoperit de oameni. În plus, inhalarea aerosolilor salini fortifică imunitatea sistemului respirator și previne recidivele, permițând astfel o vindecare a mucoasei respiratorii. Aparatul este recomandat, deci, și în profilaxie. Prin utilizarea pe scară largă a inhalatorului SaltMed, statisticile de mai sus ar arăta mult mai bine și milioane de cazuri nu ar mai apărea deloc.
Mai serioase sunt infecțiile respiratorii inferioare, cele care produc efecte mai jos de laringe, atacând bronhiile și plămânii – de la bronșite și pneumonii ușoare, la BPOC și cancer pulmonar. În 2019 erau înregistrate 489 de milioane de cazuri. Doar BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică sau bronhopneumopatia obstructivă cronică) a determinat peste 3 milioane de decese ale unor pacienți care s-au luptat mulți ani cu efectele debilitante ale bolii.
BPOC nu se vindecă, dar dacă e tratată bine, poate fi ținută în frâu și pacientul poate duce o viață aproape normală. Pacientul cu bronșită cronică obstructivă este predispus la infecții respiratorii, iar fiecare nouă infecție determină crize (exacerbări) care îi reduc ireversibil capacitatea pulmonară. Ca inhalator pentru BPOC, SaltMed este cel mai bun aliat al acestui pacient în tratamentul BPOC. De ce? Pentru că aerosolii îi întăresc imunitatea, deci nu se mai îmbolnăvește, inflamația mucoasei scade, tușește mai rar și mai puțin, respiră ușor și poate fi activ în societate.
Respirația și starea de spirit
Și un avantaj final adus de SaltMed. În yoga există principiul conform căruia respirația este un indicator al dispoziției în care ne găsim. Asta înseamnă că, modificând felul în care respirăm, ne putem schimba starea de spirit. Yoghinii cred că respirația trebuie să fie mereu lină, astfel încât organismul să nu fie bruscat. Deci respirăm bine, suntem fericiți!