Cine ar fi crezut că un tub mic de 5 cm cum este faringele ne poate provoca atîtea neplăceri, și atât de des, pe tot parcursul vieții? Faringita acută sau cronică, faringita bacteriană, virală sau streptococică, iată doar câteva din neplăcerile pe care un faringe inflamat le poate crea.
Faringele este un tub muscular care pornește din spatele cavității bucale, fiind gardat de amigdale, și ajunge la laringe și la capătul superior al esofagului. Deci tot ce ingerăm și inhalăm trece prin faringe, alimentele și lichidele iau calea esofagului pentru a ajunge în stomac, iar aerul trece prin laringe și trahee pentru a ajunge în plămâni. În plus, faringele comunică și cu urechea medie (timpanul) printr-un canal numit trompa lui Eustachio, astfel că infecțiile faringelui sunt adeseori însoțite de dureri de urechi și diminuarea temporară a auzului.
Din cea mai fragedă copilărie am auzit familiarul semnal de alarmă ”Roșu în gât”, urmat de denumiri cu mai multă prestanță științifică – faringită, amigdalită sau laringită. Aceste afecțiuni acute ORL nu își selectează pacienții – “atacă” oricând și la orice vârstă. Infecțiile respiratorii reprezintă motivul celor mai multe vizite la medicul de familie. Dispozitivul medical SaltMed grăbește vindecarea acestor infecții respiratorii și cel puțin la fel de important este că previne îmbolnăvirea și recidivele.
Faringita este o inflamație la nivelul gâtului (orofaringelui) care se manifestă prin durere la înghițit, senzația de gât zgâriat, adeseori inflamarea amigdalelor palatine și tuse.
Faringita poate fi:
- Acută – determinată de virusuri și/sau bacterii, este cea mai frecventă infecție respiratorie, asociată mai mereu gripei și infecțiilor generalizate ale tractului respirator. Aceste faringite sunt preponderent infecții virale autolimitante, adică se vindecă de la sine, ”trec singure”, de obicei în șapte zile.
- Cronică – cu evoluție pe termen lung, inflamația mucoasei faringiene fiind provocată de alergii, fumat, alcool, reflux gastro-esofagian, obezitate, afecțiuni hepatice sau renale. Alți factori de risc pentru faringita cronică sunt mediile de lucru poluante, frigul, consumul de alimente condimentate, unele afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, sinuzita cronică, rinita alergică.
Am ajuns să ni se pară normal să contractăm infecții respiratorii de cel puțin trei - patru ori pe an. În 90 % din cazuri, adulții sunt afectați de faringita virală, inclusiv virusurile gripale, coronavirusuri, enterovirus și virusul sincițial respirator. Deși oamenii călătoresc în spațiu și au pătruns misterele fizicii cuantice, încă nu știu cum să vindece virozele.
Tratamentul virozelor acționează în sensul diminuării simptomelor și nu al combaterii cauzei – analgezice, antiinflamatoare, antihistaminice, inhalații etc. Antibioticele sunt inutile pentru că nu au fost concepute pentru a lupta cu virusurile și nu au nici un efect asupra lor. De aici și celebra mostră de înțelepciune populară – dacă gripa este tratată, se vindecă în șapte zile, dacă nu, într-o săptămână. E o exprimare spirituală, dar rămâne o glumă. Când suntem gripați, apreciem enorm orice temperare a neplăcutelor simptome.
Faringita bacteriană este mai rară, iar cauza ei cea mai frecventă este streptococul beta-hemolitic. Anotimpurile ”preferate” sunt iarna și primăvara. La copii, faringita bacteriană are o frecvență mai mare, oscilând între 15 - 30% și îi afectează în special pe cei cu vârste între 5 și 15 ani. Afecțiunea are efecte mai severe, conduce adesea la complicații – uneori, reumatism poliarticular - dar prezintă avantajul că poate fi combătută cu antibiotice.
Ceea ce numim colocvial ”răceală” vine la pachet cu cea mai frecventă formă de faringită virală și este o afecțiune cu un pronunțat caracter sezonier, întâlnită și sub numele de rinofaringită. Uneori, când roșul în gât se extinde și la amigdale, devine faringo-amigdalită. Temperaturile scăzute și aerul uscat favorizează supraviețuirea virusurilor și acestea se transmit mai ușor.
Faringita – simptome
- Dureri în gât, disconfort la înghițire
- Tuse uscată sau productivă
- Congestie nazală (nas înfundat)
- Secreții nazale – apoase sau purulente
- Febră (în special la copii)
- Inflamarea ganglionilor limfatici
- Dureri musculare
- Senzația de oboseală
Faringita și afecțiunile sezonului rece
Toamna târzie deschide sezonul gripelor și altor viroze respiratorii, dar mai reușește ceva, să agraveze toate bolile respiratorii cronice existente deja (astm, bronșită cronică / BPOC, sinuzită cronică etc). Știm de ce. Toamna și iarna consumăm mai puține fructe și legume, privându-ne de un aport substanțial de vitamine și slăbind astfel imunitatea generală a organismului sau cea locală a căilor respiratorii. În plus, frigul, umiditatea sau chiar schimbările bruște de temperatură constituie mediul ideal pentru microbi. În astfel de condiții, germenii se răspândesc și se dezvoltă mult mai ușor.
Faringita se asociază frecvent cu răcelile, gripele și virozele specifice sezonului rece.
Terapia SaltMed în faringită
Scade inflamația.
Faringita se manifestă prin inflamarea mucoasei faringelui. Or, scăderea inflamației este domeniul de excelență al SaltMed. Este singurul inhalator salin cu emisie controlată de aerosoli. Asta înseamnă că este singurul aparat care emite un volum constant de particule de sare, la dimensiuni precise, astfel încît acestea să pătrundă până în cele mai înguste ”cotloane” ale sistemului respirator. Particulele de sare se atașează de mucoasa inflamată și, prin osmoză, absorb apa, fludifică secrețiile nazale sau bronșice, făcîndu-le deci mai ușor de eliminat și eliberează astfel căile respiratorii. Rezultatele încep să se vadă imediat. Important este că nu utilizăm medicamente, ci doar un compus natural inofensiv, sarea.
Vindecă.
Cercetătorii au demonstrat că, în prezența sării, virusurile suferă anumite modificări care le fac inofensive. Virusurile sunt inactivate. Notabil este faptul că studiile s-au făcut pe concentrații de sare mai mici decât cele asigurate de SaltMed. Și mai important, toate virusurile au fost inactivate, inclusiv cele de tip Corona.
Aerosolii salini au și efect bactericid și bacteriostatic, adică bacteriile fie sunt distruse, fie sunt împiedicate să se înmulțească. Sarea atacă doar bacteriile nocive, cele benefice rămân neafectate.
Previne.
Studiile științifice au demonstrat că sarea întărește imunitatea locală a căilor respiratorii, față de virusuri, bacterii, fungi, alergeni. Deci organismul își construiește o defensivă mai puternică și reușește, de cele mai multe ori, să respingă germenii și să evite boala. Creșterea imunității prin terapia salină cu SaltMed previne recidiva faringitei, mai ales în cazul copiilor.
Recidivele în cazul infecțiilor respiratorii sunt periculoase pentru că, la fiecare nou episod, simptomele se pot agrava – durerea în gât este mai mare, febra crește, tusea durează și mai mult, secrețiile nazo-faringiene devin și mai abundente. Infecțiile repetate pot conduce la complicații grave cu efecte pe termen lung și foarte lung.
Stimulează clearance-ul muco-ciliar.
Atunci când avem o faringită, este esențial să eliberăm căile respiratorii și să le menținem ”curate”. Prezența mucusului în nas, pe gît (faringe, laringe), în bronhii, favorizează infectarea cu noi virusuri sau bacterii. Așa se întîmplă când începem să ”legăm” virozele între ele și să ne mirăm că facem gripă, deși ne-am vaccinat preventiv. SaltMed fluidifică secrețiile excesive – care reprezintă reacția organismului la infecție – ușurează transportul acestora și, în final, accelerează expulzarea lor. Clearance-ul muco-ciliar este un mecanism natural de curățare a tractului respirator, dar în infecțiile respiratorii precum faringita, este suprasolicitat și poate fi sprijinit cu rezultate foarte bune prin tratamentul naturist cu SaltMed.
Cum se utilizează SaltMed în tratamentul faringitei
În fazele acute, tratamentul recomandat este de 1.5 ore/zi și durează 7 – 10 zile. După faringită, mucoasa se reface lent, în 4 – 6 săptămâni. În acest timp, rămâne sensibilă și receptivă la noi infecții. Este esențial ca în această perioadă, după faringită, să nu apară un nou episod de infectare. Tratamentul cu SaltMed trebuie deci să continue 1 oră/zi timp de până la 6 săptămâni după dispariția simptomelor. Acest lucru este important mai ales în cazul copiilor care nu au un sistem imunitar dezvoltat.
Avantajele utilizării SaltMed în tratamentul faringitei
- Tratament 100 % naturist care folosește exclusiv sarea de mină în stare uscată.
- Nu există contraindicații, terapia poate fi administrată pacienților de orice vârstă, inclusiv bebelușilor.
- Inhalatorul poate fi folosit cu ușurință, timp în care pacientul își desfășoară nestingherit activitățile – citește, scrie, lucrează la calculator, urmărește un program TV etc.
- Vindecă faringita, dar o și previne.
Notabil este faptul că terapia cu SaltMed este eficientă nu doar în cazul faringitei, ci și în cazul altor afecțiuni respiratorii cum ar fi laringita, bronșita cronică (BPOC), astmul bronșic, rinosinuzita sau polipii la copii.
Mai multe informații despre inhalatorul salin SaltMed găsiți la adresa saltmed.ro, iar dispozitivul propriu-zis îl puteți comanda online accesând acest link.