Să rămâi mut de uimire în fața frumuseții unei opere de artă, aceasta este o metaforă. Să rămâi fără cuvinte pentru că nu poți emite nici un sunet, ei bine, aceasta este o laringită.
Dispozitivul medical SaltMed grăbește vindecarea laringitei și, poate mai important, previne îmbolnăvirea și recidivele.
Laringele
Laringele face legătura între faringe și trahee și, simplist vorbind, este un cilindru cu diametrul de 3,5 cm și lung de aproximativ 4 cm, format din cartilaje, ligamente și mușchi. Cel mai important lucru este că în laringe se găsesc corzile vocale, care pe cei mai mulți dintre noi ne ajută să ne facem înțeleși, iar pe câțiva aleși, să fie celebri și bogați (Maria Callas, Brad Pitt, Taylor Swift...).
Laringele este numit organul fonației pentru că este responsabil cu emiterea sunetelor. Atunci când vorbim sau cântăm, cavitatea laringiană este închisă și aerul pe care îl forțăm să treacă acolo determină corzile vocale să vibreze și să genereze sunetele dorite. Timbrul vocii depinde de mărimea corzilor vocale – cu cât sunt mai scurte și mai înguste, vocea este mai înaltă. Așa se explică de ce copiii au vocea ascuțită. O soprană de coloratură are corzi vocale cu o lungime de 15 mm. Ea se poate întâlni pe scenă cu colegul său cu voce de bass, care are corzi vocale cu lungimea de 25 mm.
Laringita – cauze
Laringele este căptușit cu o mucoasă care, atunci când se inflamează brusc, produce laringita. Cauzele care duc la apariția laringitei pot fi:
- Utilizarea intensivă și extensivă a vocii - îi afectează pe profesori, cântăreți, oratori profesioniști, crainici, agenți de vânzări.
- Infecții respiratorii (răceala, gripa, în mod uzual, dar pot fi și bronșita, pneumonie, sinuzită.)
- Substanțe iritante – fumatul, consumul de alcool irită laringele și, uneori, produc inflamații care determină apariția laringitei.
- Expunerea îndelungată la substanțe chimice toxice
- Refluxul gastroesofagian – produce frecvent laringită cronică.
- Alergie la praf
Laringita poate fi acută (de scurtă durată) sau cronică (pe termen lung). Corzile vocale sunt iritate și inflamate, ceea ce duce la distorsionarea sunetelor. Cel mai frecvent pacientul are o răgușeală, dar în cazurile mai grave își pierde complet vocea pentru o perioadă de timp – sunetele pe care încearcă să le emită sunt practic imperceptibile. Important de știut, laringita acută la copii este mai frecventă pentru că au căile respiratorii mai mici, deci mai sensibile, motiv pentru care și boala poate evolua mai rapid.
Laringita – simptome
- Răgușeală și, uneori, chiar pierderea temporară a vocii (afonie)
- Dureri în gât
- Dificultate la înghițire (disfagie)
- Tuse iritativă (seacă) trenantă
- Nevoia de a-și ”drege vocea”
- Dificultăți de respirație
- Umflarea ganglionilor limfatici din zona gâtului
- Febră (la copii, frecvent peste 38 de grade Celsius, asociată și cu lipsa poftei de mâncare sau lipsa senzației de sete)
Un acces de laringită nu ar trebui să depășească 7 zile, iar boala ar trebui să treacă în maximum 14 zile. Dacă durează mai mult de 2 săptămâni, o vizită la medic este absolut necesară, mai ales dacă febra trece de 39 de grade Celsius și nu coboară.
Laringita – tratament
Laringita este autolimitativă și ar trebui să treacă de la sine. Dacă simptomele laringitei persistă sau se agravează, medicul va prescrie un tratament de 2 săptămâni care cuprinde:
- Repaus vocal
- Repaus fizic într-un mediu cald și umed (de utilizat un umidificator de cameră)
- Renunțarea la fumat, alcool, cafea sau băuturi care conțin cofeină
- Hidratare
- Tratament simptomatic – antiinflamatoare, antipiretice, picături nazale, antiseptice orale, analgezice, antitusive
- Antibiotice – doar în cazul unor infecții bacteriene
- Inhibitori de pompă de protoni, dacă laringita e provocată de reflux gastroesofagian
- Inhalații cu aerosoli salini - aici dispozitivul medical SaltMed este deosebit de eficient.
Dacă laringita nu este tratată corespunzător, poate conduce la complicații – insuficiență respiratorie, accese de sufocare (atunci când inflamarea laringelui este atât de mare, încât îngustează mult traheea), tuse persistentă și altele.
Laringita și afecțiunile sezonului rece
Toamna târzie deschide sezonul gripelor și altor viroze respiratorii, dar mai reușește ceva, să agraveze toate bolile respiratorii cronice existente deja (astm, bronșită cronică / BPOC, sinuzită cronică etc). Știm de ce. Toamna și iarna consumăm mai puține fructe și legume, privându-ne de un aport substanțial de vitamine și slăbind astfel imunitatea generală a organismului sau cea locală a căilor respiratorii. În plus, frigul, umiditatea sau chiar schimbările bruște de temperatură constituie lumea ideală pentru microbi. În astfel de condiții, germenii se răspândesc și se dezvoltă mult mai ușor. Laringita este des asociată cu răcelile, gripele și virozele atât de frecvente în sezonul rece.
Cum combate SaltMed laringita
Scade inflamația.
Așa cum am văzut, afecțiunea se produce prin inflamarea mucoasei laringelui. Or aceasta este specialitatea SaltMed, singurul inhalator salin cu emisie controlată de aerosoli. Particulele de sare emise de aparat se atașează de mucoasa inflamată și, prin osmoză, absorb apa, fludifică secrețiile nazale sau bronșice, făcându-le deci mai ușor de eliminat. Sunt eliberate astfel căile respiratorii. Rezultatele încep să se vadă imediat. Remarcabil este că nu utilizăm medicamente, ci doar un compus natural inofensiv, sarea.
Vindecă.
Cercetătorii au demonstrat că, în prezența sării, virusurile suferă anumite modificări care le fac inofensive. Altfel spus, virusurile sunt inactivate. Aerosolii salini au și efect bactericid și bacteriostatic, adică bacteriile fie sunt distruse, fie sunt împiedicate să se înmulțească. Notabil este faptul că studiile s-au făcut pe concentrații de sare mai mici decât cele asigurate de SaltMed. De multe ori, laringita apare în legătură cu o infecție respiratorie, virală sau bacteriană.
Previne.
Tot studiile științifice au arătat că sarea crește imunitatea locală a căilor respiratorii față de virusuri și bacterii. De asemenea, sarea scade sensibilitatea la multele tipuri de alergeni. Deci organismul se apără mai bine și reușește, de cele mai multe ori, să evite infecțiile care determină apariția laringitei. Creșterea imunității prin terapia salină cu SaltMed previne recidiva laringitei, mai ales în cazul copiilor.
Sprijină clearance-ul muco-ciliar.
Atunci când avem laringită, este esențial să eliberăm căile respiratorii și să le menținem ”curate”. Prezența mucusului în nas, pe gît (faringe, laringe), în bronhii, favorizează infectarea cu noi virusuri sau bacterii. SaltMed fluidifică secrețiile excesive – care reprezintă reacția organismului la infecție – ușurează transportul acestora și, în final, accelerează expulzarea lor. Clearance-ul muco-ciliar este un mecanism natural de curățare a tractului respirator, dar în infecțiile respiratorii asociate cu laringita, este suprasolicitat și poate fi sprijinit cu rezultate foarte bune prin tratamentul naturist cu SaltMed.
Este important ca pacienții care se întreabă cu ce se face aerosol pentru laringită, să știe că aerosolii de sare emiși de dispozitivul Saltmed, care au dimensiuni optime terapeutic, le pot aduce beneficii importante în tratamentul acestei afecțiuni.
Terapia cu SaltMed pentru laringită
Tratamentul laringitei în faza acută cu ajutorul dispozitivului SaltMed este de 1.5 ore/zi, vreme de 2 săptămâni, timp în care pacientul își recapătă gradual vocea – dacă o pierduse – sau dispar distorsiunile vocii. Mucoasa laringelui rămîne însă parțial inflamată, iar zonele de inflamație sunt susceptibile de a recepta noi germeni și de a declanșa noi infecții.
După dispariția simptomelor, tratamentul cu SaltMed continuă 1 oră/zi timp de 2 luni. SaltMed se folosește cu succes și ca tratament în laringita cronică.
Pentru prevenție, regimul este de o oră pe zi, în una sau două reprize. Regimul de întreținere este recomandat tuturor celor care își folosesc vocea intensiv – actori, cântăreți, profesori, lectori, crainici.
Avantajele utilizării SaltMed în tratamentul laringitei
- Tratament 100% naturist care folosește exclusiv sarea de mină în stare uscată.
- Nu există contraindicații, terapia poate fi administrată pacienților de orice vârstă.
- Inhalatorul poate fi folosit cu ușurință, timp în care pacientul își desfășoară nestingherit activitățile – citește, scrie, lucrează la calculator, urmărește un program TV.
- Vindecă laringita, dar și previne recidiva acestei afecțiuni.
De reținut că terapia cu SaltMed este eficientă nu doar în cazul laringitei, ci și în cazul altor afecțiuni respiratorii cum ar fi bronșita cronică (BPOC), astmul bronșic, rinosinuzita sau polipii la copii.