Pentru nespecialiști sinuzita și rinita alergică sunt printre cele mai neînțelese afecțiuni, mai ales că, de obicei, merg mână în mână, le confundăm, le neglijăm și ne mirăm că ne însoțesc toată viața. De aceea, ne referim de multe ori la rinosinuzită. Este deci, cu atît mai puțin probabil să știm că avem la îndemână un aparat revoluționar care ne oferă un tratament naturist extrem de eficient, SaltMed. Da, acest dispozitiv medical, recunoscut pentru eficiența sa în tratarea bolilor respiratorii, este capabil să ofere pacienților care se confruntă cu rinosinuzită o viață nouă și confortabilă, la care poate au și renunțat să mai spere.
Puțini dintre noi știu la ce folosesc sinusurile. Pentru a înțelege de ce SaltMed este atât de benefic în tratamentul pentru sinuzită, să pătrundem întâi în lumea...întortocheată a sinusurilor. Mai ales că trăim cu impresia că nu prea ne folosesc la nimic și ne amintim de ele cînd ne însușim o rinosinuzită acută, care netratată devine cronică.
Admirând complexitatea noastră anatomică, păstrăm adeseori convingerea că, la asamblare, constructorul a rămas cu piese în plus – apendicele, amigdalele, sinusurile. Uneori ne prind bine, dar putem și fără ele. Multe sute de ani, de exemplu, medicii au crezut că apendicele, un tubuleț de câțiva centimetri lungime, aflat într-un loc destul de nefrecventabil, între intestinul subțire și cel gros, nu îndeplinește nici o funcție. Asta îl acoperea de ridicol – iată un organ inutil care ne poate provoca suferințe sau, în cazurile cele mai grave, ne poate... scăpa de toate. Așa a apărut moda de a-ți extirpa apendicele preventiv, în special după ce apăruse zvonul consistent conform căruia așa procedează și astronauții înainte de a pleca în spațiu. Zvonul s-a dovedit neîntemeiat. Între timp, medicii au descoperit că apendicele joacă roluri subtile și benefice în sistemul imunitar al organismului nostru. Totuși, nu există o părere unanimă, iar detractorii apendicelui încă prosperă.
Rinosinuzita – inflamarea sinusurilor și a mucoasei nazale
De sinusuri nu putem scăpa. Sunt niște coridoare cavernoase în craniul nostru, prin care circulă aerul pe care îl inspirăm înainte de a intra pe drumul bronhiilor și plămânilor. Sinusurile ne protejează de pătrunderea de praf, microbi și alergeni prin stratul subțire de mucus cu care sunt căptușiți pereții lor osoși, și de care se prind cei mai mulți intruși nedoriți. Protecția este eficientizată de numeroși cili (peri) minusculi care se mișcă măturând particulele pe gât și ulterior cad în stomac unde iși găsesc sfârșitul. Dar și sinusurile se pot infecta, țesuturile se inflamează, ”măturicile” se opresc din treabă și mucusul rămîne blocat în sinusuri. Atunci apare o presiune care provoacă durere. Tocmai ne-am pricopsit cu o sinuzită sau rinosinuzită acută. Altfel spus, sinusurile sănătoase sunt pline cu aer. Când sunt obturate, se umplu cu lichid, iar germenii se dezvoltă și provoacă infecții care determină simptomele rinosinuzitei. Colocvial, pacienții spun că au sinusuri inflamate sau înfundate.
Avem patru perechi de sinusuri în jurul ochilor, nasului și obrajilor. Curios, nu toți oamenii se nasc cu toate și asta nu pare să-i incomodeze. Profesorul Ben Ollivere, citat de Bill Bryson în cartea ”Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc”, spune ”Sinusurile sunt niște ciudățenii. De fapt nu sunt decât niște spații cavernoase în capul nostru. Dacă nu ar trebui să alocăm sinusurilor o parte atât de mare din craniu, am avea loc pentru mult mai multă materie cenușie”.
Nu are rost să speculăm cît de inteligenți am fi fost dacă creierul s-ar fi extins în locul sinusurilor. Sinusurile ne protejează de infecții – pînă se infectează chiar ele, ce-i drept – protejează ochii și rădăcinile dentare, dar mai și încălzesc și umidifică aerul pe care îl respirăm. În plus, conferă și rezonanță sporită vocii noastre. Fără sinusuri, Placido Domingo și Luciano Pavarotti ar fi cântat mai degrabă muzică folk și nu s-ar fi întâlnit niciodată...
Sinuzita
Sinuzita acută durează între 7 și 14 zile și e provocată de virusi (peste 90 % din cazuri), bacterii, fungi sau alergeni. În mod frecvent, cei care călătoresc cu avionul sunt predispuși la sinuzită, pentru că sunt expuși la o concentrare mare de germeni într-un spațiu închis. Există, însă, și sinuzita cronică, cea care vrea să intre cu pacientul într-un parteneriat pe viață.
Ce provoacă sinuzita cronică?
- Polipii nazali care blochează sinusurile;
- Deviația de sept (16 % din cazuri);
- Refluxul gastro-esofagian;
- Infecțiile respiratorii repetate (răceli, gripă, viroze, infecții bacteriene);
- Afecțiuni dentare netratate.
Rinosinuzita - simptome
- Scurgeri de secreții nazale în spatele nasului, pe gât;
- Respirație îngreunată;
- Secreții nazale consistente, colorate galben-verzui sau incolore;
- Presiune și durere la nivelul feței;
- Dureri de cap, mai ales dimineața;
- Tuse productivă;
- Dureri de dinți;
- Febră, oboseală;
- Respirație urât mirositoare.
Rinosinuzita are o prevalență mare și variază între 8 % în China, 11 % în Europa și 12 % în Statele Unite. În 50 % din cazuri, sinuzita trece sau se ameliorează după o săptămînă fără tratament cu antibiotice, ceea ce e logic, întrucât cel mai des, sinuzita este de natură virală. Antibioticele se utilizează în infecțiile bacteriene.
Rinita alergică
În 70 % din cazuri, sinuzita este provocată de rinita alergică și nealergică. Din acest motiv, se spune că cele două afecțiuni vin la pachet, sunt ușor de confundat, e dificil de pus un diagnostic separat pentru fiecare și ne referim adeseori la rinosinuzită.
Ce cauze are rinita alergică? Rinita alergică este reacția exagerată a organismului la anumite particule iritante aflate în aer, alergenii. Alergenii sunt polenul, mucegaiul, părul și puful animalelor, praful (cu acarienii aferenți), fumul de țigară (contează chiar fumatul pasiv). Reacția constă în inflamarea mucoasei nazale și creșterea secrețiilor nazale ca măsură de apărare declanșată de sistemul imunitar. De aici decurge și un tratament specific pentru rinita alergică.
SaltMed este unul dintre remedii pentru rinita alergică. În termeni populari, afecțiunea este denumită febra fânului și apare primăvara și vara, fiind generată de polen și fân. Se mai numește rinită alergică sezonieră.
Ați auzit unii oameni spunînd că au rinită alergică la frig. Nu e propriu zis o alergie, dar e ceva adevăr în această expresie. Iarna, atunci cînd stăm mai mult în frig, ni se înfundă nasul și începem să respirăm pe gură. Aerul rece, nefiltrat și neîncălzit, patrunde direct în plămâni și provoacă spasme ale bronhiilor. Aerul rece este de evitat pentru că e un iritant puternic al căilor respiratorii și determină apariția rinitei vasomotorii.
Rinita alergică la copii are o frecvență de 10 – 30 %. În fiecare an, în lume copiii pierd 2 milioane de ore de școală din cauza acestei boli. În afară de rinitele sezoniere, există și rinita alergică perenă care se manifestă pe toată perioada anului.
Rinita alergică - simptome
Sunt atât de comune, încât mulți dintre noi suntem posesori de rinită fără să știm: Cele mai importante sunt:
- Strănut frecvent;
- Secreții nazale apoase;
- Mâncărime la baza nasului (prurit).
Rinita se asociază și cu conjunctivita, astmul sau polipoza (polipi nazali). Există și o așa numită rinită profesională determinată de inhalarea de substanțe chimice la locul de muncă (solvenți, detergenți etc). Oricum ar fi, se ajunge foarte des la rinosinuzită.
Pacientul are ochii roșii, respiră oral, are un facies specific caracterizat de ocluzia greșită (mușcă greșit, dantura se închide defectuos).
Rinosinuzita - tratament
În funcție de gravitatea afecțiunii, se utilizează gradual:
- Decongestionante nazale, care nu pot fi folosite prea mult pentru că dau dependență;
- Antihistaminice, care opresc inflamația de natură alergică;
- Corticosteroizi, care previn și reduc inflamația fără a crea dependență;
- Antibiotice, atunci când infecția este bacteriană.
Se poate preveni rinosinuzita?
Da, putem să evităm anumiți factori favorizanți. De polen și alți alergeni nu ne prea putem feri. Sinuzita apare în urma unor răceli și viroze repetate. Deci putem lua măsuri, precum vaccinarea anuală antigripală și spălatul temeinic pe mâini de câte ori avem ocazia. Prevenția este foarte importantă și aici intervine SaltMed care crește imunitatea căilor respiratorii.
SaltMed – prevenție și tratament în rinosinuzită
SaltMed este un dispozitiv medical special care are marele avantaj că emite o densitate mare de aerosoli salini (particule microscopice de sare) care, ajungând în căile nazale și în sinusuri, se atașează de mucoasă și absorb apa, scăzînd astfel inflamația și ușurând respirația.
În plus, extrem de important, studiile au dovedit că tratamentul cu sare scade sensibilitatea la alergeni și crește imunitatea la infecții respiratorii, adică exact ce trebuie pentru a nu face sinuzită sau rinită. Fără medicamente!
Beneficiile SaltMed în tratamentul rinosinuzitei
- Determină eliminarea secrețiilor nazale;
- Elimină durerea și presiunea din sinusuri resimțite la nivelul feței;
- Pe termen lung, folosirea dispozitivului permite refacerea mucoasei și, deci, previne reapariția bolii, mai ales sub formă de rinosinuzită cronică;
- Previne infecțiile respiratorii care favorizează apariția simptomelor de rinosinuzită acută;
- Tratamentul este 100 % natural și reduce tratamentul cu medicamente;
- Este comod, întrucât permite tratamentul rinosinuzitei în confortul de acasă.
Americanii, obsedați de statistici, ne spun că 1 din 7 americani are sinuzită, adică peste 35 de milioane de oameni o fac cel puțin o dată pe an, motiv pentru care au primit 73 de milioane de zile de concediu medical. Impactul social și economic depășește 5.8 miliarde de dolari. Tot ei afirmă că tratamentul salin grăbește vizibil vindecarea. Poate și pentru că au început să importe dispozitivul SaltMed.