Femeie cu criza de astm declansata de polen

Astmul bronșic – eliberarea din cercul vicios

 Autor: Dr. Ilie Lăzărescu

Astmul bronșic este o afecțiune respiratorie cronică provocată de inflamația și hiperreactivitatea căilor aeriene. Procesele inflamatorii contribuie la restricția fluxului de aer, ducând la simptome respiratorii precum respirația dificilă și wheezing. Astmul se manifestă într-un mod oscilant. Pacientul este amăgit uneori de lungile perioade dintre crizele astmatice, în care boala nu se manifestă pregnant, creându-i iluzia unei vindecări, deși este de cele mai multe ori prins într-un cerc vicios.

Alergenii, precum polenul, fungii sau părul animalelor, joacă un rol major în declanșarea simptomelor, la 80% dintre pacienții cu astm existând un teren alergic. Contactul cu acești alergeni duce la o reacție inflamatorie excesivă și bronhoconstricție, adică strângerea căilor respiratorii, făcând respirația dificilă. De asemenea, pe mucoasa inflamată se instalează mai ușor agenții infecțioși care pot provoca viroze sau gripe.

Aceste elemente constituie cercul vicios al astmului: hiperreactivitatea bronșică provoacă inflamații excesive în prezența alergenilor sau substanțelor poluante, care, la rândul lor, cresc riscul de noi infecții respiratorii. Acestea accentuează inflamația și sensibilitatea la alergeni.

Fata cu caile respiratorii inflamate

Strategia de a întrerupe acest cerc vicios implică o terapie pe termen lung care să diminueze sensibilitatea la alergeni și să prevină infecțiile respiratorii. Inhalatorul SaltMed propune o astfel de soluție. Terapia salină ajută la diminuarea sensibilității mucoasei respiratorii la alergeni și la prevenirea infecțiilor respiratorii prin inactivarea virusurilor. Prin utilizarea continuă, SaltMed îmbunătățește imunitatea locală și dă timp mucoasei bronșice să se refacă.

Femeie folosind inhalatorul salin

Terapia cu inhalatorul salin SaltMed este eficientă și pentru copii, contribuind la prevenirea episoadelor de bronșiolită sau wheezing recurent, la îmbunătățirea respirației și, în final, la vindecarea astmului bronșic.

Iată cum apare astmul bronșic

Alergeni

Barbat cu criza astmatica declansata de alergia la polen

80% dintre pacienții cu astm au la bază un teren alergic. Chiar dacă suferim de astm și respectăm întocmai conduita terapeutică indicată de specialist, nu ne putem feri permanent de factorii alergeni, precum polenul, fungii (mucegai, igrasie) sau părul animalelor de casă.

Inflamație

Majoritatea pacienților cu astm prezintă o condiție patofiziologică numită hiperreactivitate bronșică. Asta înseamnă că, la contactul cu alergenii sau cu anumite substanțe poluante din mediul ambient, ei vor dezvolta o inflamație excesivă la nivelul căilor respiratorii asociată cu bronhoconstricție. Bronhoconstricția reprezintă procesul de contractare a mușchilor din pereții căilor aeriene mici, având ca și efect diminuarea lumenului acestor căi. Din această cauză, volumul de aer necesar plămânilor noștri trebuie să treacă prin tuburi mai îngustate și respirăm cu dificultate.

Bronhoconstrictie progresiva

Infecții respiratorii

Pe mucoasa inflamată se instalează mult mai ușor bacteriile și, mai ales, virusurile care provoacă infectiile respiratorii (viroze, gripe).

Virusuri

Cercul vicios al pacientului cu astm bronșic:

Hiperreactivitatea bronșică duce la o inflamație excesivă în prezența alergenilor sau a substanțelor poluante. Inflamația crește riscul de a contracta noi infecții virale. Infecțiile virale, la rândul lor, intensifică inflamația, ceea ce crește și mai mult sensibilitatea la alergeni. (Vezi grafica de mai jos)

 Grafic alergeni inflamatie infectii respiratorii

Pe măsură ce suntem  captivi  mai  mult timp  în acest cerc vicios, crizele sunt mai frecvente, mai intense și durează mai mult.

Acesta este cercul vicios al astmului bronșic care il ține captiv pe pacient.

Ce ar trebui făcut pentru a rupe cercul vicios?

Pentru a putea ieși din acest cerc vicios, pacientul ar trebui să primească o terapie care să atingă două obiective în același timp:

  1. Scăderea sensibilității la alergeni
  2. Prevenția infectiilor virale și bacteriene respiratorii

Această terapie trebuie administrată pe o perioadă de timp lungă, astfel încât, pas cu pas, mucoasa respiratorie să se refacă și să dispară inflamația de la nivelul căilor respiratorii. Durata terapiei crește atunci când pacientul este alergic la substanțe și particule ce nu pot fi eliminate din mediul ambient (de exemplu, acarieni).

SaltMed rupe cercul vicios al astmului bronșic

Terapia salină realizată cu inhalatorul SaltMed eliberează pacientul din această captivitate. Cum?

Sarea, fapt dovedit științific, reduce sensibilitatea mucoasei respiratorii la factorii alergeni, realizând astfel primul pas către ieșirea din cercul vicios al astmului.

Sarea - agent terapeuticCercetările medicale au dovedit că terapia cu sare este una dintre cele mai eficiente metode prin care virusurile sunt inactivate, prevenind astfel infecțiile respiratorii. Prevenirea infecțiilor respiratorii este al doilea pas necesar pentru a ieși din ciclul nesfârșit al astmului.

Pentru un pacient cu astm, orice infecție reprezintă reactivarea procesului inflamator, declanșarea crizei astmatice și cresterea sensibilității la alergeni.

Prin utilizarea SaltMed pe o perioadă mai lungă de timp (2 – 3 ani), se obține îmbunatățirea imunității locale, dând astfel timp mucoasei bronșice să se refacă. Iată de ce este atât de important ca terapia SaltMed să continue pe o perioadă îndelungată, chiar și atunci când simptomele astmului bronșic sunt absente. Altfel, mucoasa nu are timp sa se refacă. Sensibilitatea la alergeni nu este redusă, reapar infecțiile și pacientul intră din nou în cercul vicios.

Concluzie:

Astmul bronșic poate fi ținut sub control utilizând tratamentul alopat  împreună cu terapia SaltMed.

Înapoi la blog