Autor: Prof. Univ. Dr. Traian Mihăescu, UMF „Grigore T. Popa” din Iași
Ce este BPOC?
BPOC este o boală pulmonară cronică ce afectează căile respiratorii și plămânii. Este cauzată de inflamația și cicatrizarea căilor respiratorii, ceea ce le face mai înguste și mai greu de utilizat pentru respirat. BPOC este, de asemenea, cunoscută sub numele de boală pulmonară obstructivă cronică sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.
Atenție: este o boală progresivă. Se tratează, dar nu se vindecă.
Alertă: boala trebuie descoperită în fazele incipiente. Netratată, se agravează și poate fi fatală.
Bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) sunt a treia cauză principală de deces la nivel mondial, cu 3,23 milioane de decese raportate în 2019.
Simptomele BPOC
În 2023, specialiștii reuniți la nivel mondial în cadrul Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), au revizuit definiția BPOC, enumerând principalele simptome ale bolii:
„BPOC este o afecțiune pulmonară heterogenă caracterizată prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, expectorație, exacerbări) datorate anomaliilor căilor respiratorii (bronșită, bronșiolită) și/sau alveolelor (emfizem) care provoacă obstrucție persistentă, adesea progresivă, a fluxului de aer.” (https://goldcopd.org/2023-gold-report-2/)
Practic, e posibil să ai BPOC dacă: îți pierzi răsuflarea, tușești des și elimini spută, faci infecții respiratorii frecvente virotice sau bacteriene, simți presiune în piept.
Pe scurt: oboseală la efort (dispnee) și tuse persistentă
Cauzele BPOC
Pentru mult timp, BPOC a fost văzută ca o boală a fumătorilor – o boală terminală, diagnosticată la persoanele în vârstă, cu puține opțiuni de tratament. Prin cercetare dedicată, comunitatea BPOC a demonstrat că procesele bolii pot începe de la o vârstă fragedă, că există o interacțiune complexă a unei game de factori de risc, în plus față de fumat - inclusiv genetica, infecțiile respiratorii și poluarea aerului - și că BPOC este un spectru de boli pulmonare care necesită abordări personalizate de tratament.
Boala apare preponderent la persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani. În 95% din cazuri e vorba de oameni care fumează sau au fumat. Mai sunt afecțati cei care în activitatea profesională sunt expuși timp de 15 – 20 de ani unor noxe industriale (fum, vapori, diluanți). De asemenea, pot suferi oamenii care au un sistem de încălzire cu sobe care determină pătrunderea în cameră a unor gaze de ardere.
Boala e depistată în stadiile precoce doar în 25% din cazuri. Bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile. Se consideră eronat că ar fi o boală a vârstei a treia: 54% dintre pacienți au sub 65 de ani. Deci oamenii de vârstă mijlocie alcătuiesc majoritatea bolnavilor de BPOC. [Sursa: Organizația Mondială a Sănătății]
Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția bolii și principalul factor de reducere a speranței de viață pentru pacienții cu BPOC, așa cum se observă dintr-un grafic extrem de sugestiv realizat de cercetătorii britanici în International Journal of Chronic Pulmonary Disease (http://ncbi.nlm.nih.gov/).
Riscul apariției simptomelor crește odată cu vârsta, iar abandonarea fumatului la 45 de ani poate întârzia acest proces. Dar dacă abandonezi fumatul la 65 de ani, doar atunci când boala este într-un stadiu avansat și incapacitarea fizică pronunțată, atunci speranța de viață scade semnificativ. Evident, nefumătorii sunt neafectați.
Sursa: International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Copyright © 2012 Tantucci and Modina, publisher & licensee Dove Medical Press Ltd
Obiectivele tratamentului în BPOC
Nu este cunoscută nici o terapie care să vindece boala.
Tratamentele prescrise pacienților urmăresc două mari obiective:
- Îmbunătățirea parametrilor respiratorii prin reducerea obstrucției generate de inflamație și de secrețiile de la nivelul căilor respiratorii.
- Încetinirea evoluției bolii prin prevenția acutizărilor și prin măsuri de reabilitare / recuperare pulmonară.
Există bronhodilatatoare de scurtă durată (efect rapid, sunt folosite la nevoie, atunci când apare greutatea în respirație, în condiții de efort). Există și cele de lungă durată (au un efect de 24 de ore). Se pot folosi și simultan, în diverse combinații.
Inhalatorul salin SaltMed, alături de tratamentul medicamentos, are o contribuție importantă la atingerea celor două obiective amintite, respectiv îmbunătățirea parametrilor respiratorii și încetinirea evoluției BPOC prin prevenția acutizărilor.
Acutizarea (Exacerbarea) în BPOC
Când trec în fazele mai avansate ale bolii, pacienții experimentează și episoade de exacerbare sau de acutizare, în care e necesară administrarea de oxigen, internarea în spital și, în cazurile cele mai grave, monitorizarea în secții ATI și suport ventilator. Pacienții fac des infecții virale sau bacteriene.
Tratamentul antibacterian pe bază de antibiotice, creșterea necesarului de bronhodilatatoare în aerosoli, prelungirea oxigenoterapiei sunt, din nefericire, factori de risc pentru progresia mai rapidă a BPOC.
Riscurile episoadelor acute și a exacerbării în BPOC
Fiecare acutizare are ca rezultat o scădere imediată a capacității pulmonare cu circa 80-100 ml, scădere care ulterior este recuperată numai într-un procent de aproximativ 50%. Astfel, exacerbările în BPOC creează niște trepte de evoluție mai rapidă a bolii, trepte prezentate în graficul de mai jos:
Una dintre cele mai eficiente, recunoscute stiintific, metode de prevenire a infecțiilor respiratorii acute este terapia salină. Există mai multe studii medicale care au demonstrat pe diverse tipuri de viruși, inclusiv pe virusul de tip Corona, că în prezența sării, celule obișnuite din organism – nu cele cu rol de imunitate – au capacitatea de a inactiva virusurile. Totodată, este cunoscut faptul că, în prezența sării, crește clearance-ul mucociliar, adică procesul de “spălare” a căilor respiratorii, proces care are o contribuție importantă în prevenția infecțiilor virale și bacteriene.
SaltMed – tratament natural eficient în bronșita cronică (BPOC)
SaltMed este un dispozitiv care emite microparticule de sare uscată care pot fi inhalate pentru a ajuta la îmbunătățirea respirației la persoanele cu BPOC.
Mecanismul de acțiune al SaltMed este următorul:
- Sarea absoarbe apa, scade inflamația și astfel diametrul tuburilor bronșice crește.
- Apa absorbită trece în stratul de mucus, acesta devine mai fluid și, deci poate fi eliminat mai ușor prin tuse, eliberând astfel zone pulmonare care nu pot participa la respirație, fiind blocate de secreții abundente.
- Prin eliminarea secrețiilor, zone mai mari din plămâni sunt eliberate și încep să funcționeze.
Beneficiile tratamentului SaltMed
- Eliberează căile respiratorii, medicația administrată prin inhalare (pufuri) are drum liber să ajungă unde trebuie și devine mai eficientă, obținându-se maximum de efect terapeutic.
- Inhalarea particulelor de sare uscată pe o perioadă lungă de timp ajută la refacerea mucoasei și, în consecință, previne infecțiile repetate care duc la exacerbările care agravează boala.
- Pacientul respiră mai ușor.
- Pacientul tușește mai puțin (doar în prima săptămână tușește mai mult, pentru că elimină o cantitate mai mare de mucus).
- Tusea, diminuată, este mai ușoară, se produce fără efort.
- Crește capacitatea de efort prin îmbunătățirea respirației și a bunei oxigenări a organelor. Starea generală de bine a organismului crește.
- Crește calitatea somnului.
SaltMed este un tratament complementar pentru BPOC. Deși nu înlocuiește tratamentul medicamentos, ajută la o calitate mai bună a vieții !
Cum se utilizează tratamentul SaltMed în bronșita cronică (BPOC)?
În prima lună, tratamentul trebuie să dureze 3 ore pe zi. De ce atât de mult? Pentru că trebuie să mărim timpul în care microparticulele de sare acționează asupra depozitelor de secreții de pe tuburile bronhiilor. Să ne imaginăm că aceste microparticule sunt ca niște detașamente de mineri care lovesc si sapă cu un “târnăcop” natural secrețiile excesive atașate de tuburile prin care ar trebui sa pătrundă aerul. Trebuie, deci, să le oferim acestor “mineri” cât mai mult timp pentru a disloca mucusul care ne obstrucționează căile respiratorii.
Dar se întamplă mai mult decât atât. Efectul pozitiv este dublu: aerosolii salini nu doar determină evacuarea secrețiilor, ci în același timp, diminuează edemul mucoasei, adică reduc inflamația care îngustează căile respiratorii. Cu secreții tot mai puține și cu tuburi bronhice tot mai largi, respirația devine ușoară și starea generală a pacientului se îmbunatățește vizibil. Oxigenul ajunge în plămâni și apoi circulă prin tot organismul.
Din luna a doua, durata tratamentului se poate reduce la o oră și jumătate zilnic, curățarea căilor respiratorii fiind acum mai ușoară.
Important: tratamentul cu SaltMed nu trebuie întrerupt perioade mai lungi de o zi - două. BPOC este o boala cronică și are tendința de a evolua. Deci trebuie să-i inhibăm posibilitatea de a se dezvolta.
Terapia cu SaltMed se face în paralel cu alte tratamente prescrise de medic.
Avantajele utilizării inhalatorului SaltMed
În afară de efectele pe termen scurt și mediu – în principal, ușurarea respirației și diminuarea tusei, SaltMed oferă pacientului cu BPOC un avantaj fundamental – reducerea sau chiar eliminarea exacerbărilor. După fiecare criză majoră, capacitatea pulmonară se reduce și mai mult. Fiecare exacerbare este provocată de o nouă infecție respiratorie. Căile respiratorii inflamate ale pacientului cu BPOC sunt extrem de vulnerabile, microbii se atașează mult mai ușor și infecțiile, bacteriene sau virale, încep să se țină lanț. O viroză – banală pentru cei mai mulți oameni – îl poate duce pe pacientul cu BPOC pe patul de spital, în stare gravă.
Or, SaltMed, atunci când e folosit o perioadă îndelungată, tocmai în această direcție acționează. Mucoasa respiratorie se dezinflamează, se reface în timp și imunitatea locală se întărește. Rezultatul? Infecțiile respiratorii se răresc sau chiar dispar, nu mai apar crizele (exacerbările) și deci boala nu se mai agravează, e ținută sub control și speranța de viață nu mai scade. Mai mult chiar, pacientul poate duce o viață aproape normală. Orice exacerbare în plus reprezintă o șansă în minus. Absența crizelor înseamnă o viață mai bună și mai lungă.
Tratamentul medicamentos presupune și un aport de toxicitate în organism. Pe de altă parte, pacienții de vârstă medie prezintă și alte afecțiuni sau vulnerabilități, caz în care uneori apare un antagonism al medicamentelor administrate sau un șir lung de efecte secundare, așa cum sunt enumerate în toate prospectele farmacologice.
SaltMed este o soluție ideală pentru tratamentul BPOC pentru că acționează natural, prin aerosoli salini, și foarte bine țintit, pentru că particulele saline ajung în profunzime la alveolele pulmonare. Nu înlocuiește tratamentul medicamentos, îl completează ca adjuvant și grăbește astfel apariția rezultatelor pozitive.
Efectele SaltMed pe termen scurt și lung
Efect imediat: îmbunătățirea respirației prin reducerea inflamației și eliminarea rapidă a secrețiilor.
Efect pe termen mediu și lung: prevenția exacerbărilor (crizelor) prin prevenirea apariției infecțiilor virale și bacteriene, adică tocmai acele infecții care provoacă agravarea bolii.
Ce fac pacienții cu regim alimentar fără sare?
Nu există nici un risc, întrucât sarea nu se absoarbe în sânge de la nivel pulmonar.
Ce facem în caz de supradozare?
- Nu există risc de supradozare la terapia SaltMed.
- Nu există interacțiuni cu alte medicamente.
- Terapia cu SaltMed se face concomitent cu alte tratamente prescrise de medic.
SaltMed este recomandat și pentru emfizem pulmonar (BPOC)?
Deși pacienții cu emfizem pulmonar nu resimt îmbunătățirea respirației, marele avantaj al utilizării terapiei SaltMed în acest caz este prevenția infecțiilor respiratorii. Acestea apar frecvent la pacientii cu BPOC și duc la agravarea bolii și la episoadele de acutizare (exacerbare).
Concluzii
- „BPOC este o afecțiune pulmonară heterogenă caracterizată prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, expectoratie, exacerbări) datorate anomaliilor căilor respiratorii (bronșită, bronșiolită) și/sau alveolelor (emfizem) care provoacă obstrucție persistentă, adesea progresivă, a fluxului de aer.” (https://goldcopd.org/2023-gold-report-2/ )
- În afară de efectele pe termen scurt și mediu – în principal, ușurarea respirației și diminuarea tusei, inhalatorul SaltMed oferă pacientului cu BPOC un avantaj fundamental: reducerea sau chiar eliminarea exacerbărilor responsabile de scăderea capacității pulmonare și de progresia accelerată a bolii.
Alte informații despre BPOC găsiți și în articolul BPOC – cauze, simptome, tratament.