Când medicul îți spune că ai anemie, pneumonie, tahicardie, nu ești fericit, dar, fiind boli despre care ai auzit de mult, ești sigur că există leacuri și tratamente care te scapă de necaz. Când diagnosticul include nume de medici anglo-saxoni (Parkinson, Down sau vedeta secolului Alzheimer), măcar știi că situația e mai serioasă. Dar când primești o siglă în loc de boală, misterul și neliniștea se insinuează chiar și în sufletul celor mai bravi dintre noi. Exact așa se întâmplă când auzi sacadatul ”BPOC” și te întrebi cât de rău poate fi.
Ce este BPOC?
Boala pulmonară obstructivă cronică - sau mai tehnic, bronhopneumopatia obstructivă cronică, sau mai colocvial, dar inexact, bronșita cronică - se manifestă prin îngustarea progresivă a căilor respiratorii care provoacă astfel insuficiență respiratorie.
De ce apare această îngustare? Când plămânii sunt agresați zeci de ani de fum și alte noxe, se petrec două reacții în organism: se inflamează bronhiile – tuburile prin care aerul ajunge până în plămâni – și cresc secrețiile de mucus care blochează căile respiratorii, și așa îngustate, deci cu o secțiune foarte mică prin care mai circulă aerul. Alveolele pulmonare sunt și ele distruse treptat – emfizemul pulmonar - astfel încât zone din ce în ce mai mari din plămâni nu mai pot primi oxigen, iar respirația este tot mai dificilă. De cele mai multe ori, bronșita cronică și emfizemul pulmonar vin la pachet.
Boala avansează lent, 15-20 de ani, deci cei mai mulți pacienți au mai mult de 40 de ani și în 90% din cazuri sunt fumători. Nu toți fumătorii fac boala, doar 15- 20% dintre ei. Și ca întotdeauna, nu se știe de ce unii fac și ceilalți nu.
Simptome BPOC
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Senzația tot mai frecventă de sufocare, mai ales în timpul unor activități fizice, altfel uzuale
- Tuse persistenă cu eliminare de spută
- Infecții respiratorii dese
- Respirație șuierătoare (wheezing)
- Oboseală
- Pierderea în greutate
- Glezne umflate
Aproximativ 25-40% dintre persoanele care suferă de BPOC se confruntă și cu pierderea în greutate. Acest proces duce la reducerea masei musculare și la scăderea calității vieții. Pacientul acuză lipsa poftei de mâncare, pentru că respiră cu dificultate, este obosit, medicamentele prescrise inhibă apetitul și i se pare că mâncarea nu mai are gust. Interesant este că pacientul cu BPOC are nevoie de 430-720 de calorii în plus pentru a putea susține efortul depus în respirație.
BPOC - Incurabilă, dar tratabilă
The Lancet - cea mai prestigioasă revistă medicală din lume, înființată în 1823 - definește boala ca fiind prevenibilă, tratabilă, dar incurabilă. În plus, BPOC nu este contagioasă. Altfel spus, am putea avea ideea să nu fumăm sau, dacă o facem, să aruncăm țigările chiar astăzi. Dacă avem bronșită cronică, să urmăm tratamentul riguros și să adoptăm stilul de viață adecvat. Nu ne vom vindeca niciodată, dar dacă depistăm din timp că suferim de BPOC, speranța de viață nu va fi afectată prea mult sau chiar deloc. Ca un adjuvant motivațional, adaug că fumatul îmbătrânește pielea, accentuează ridurile și îngroașă vocea. Vă interesează subiectul?
O boală insidioasă
600 de milioane de oameni au această afecțiune, dar numai jumătate dintre ei știu asta. Adică jumătate au doar simptome ușoare și medii și nu se duc la medic punând tusea pe seama bătrâneții sau a unor afecțiuni comune ca raceala, alergia sau viroza. În plus, fumătorii consideră că e normal să tușească, iar când au probleme de respirație. cred că suferă de astm. În Spania, de exemplu, 10% dintre adulții în vârstă de 40+ au BPOC, dar numai 27% dintre ei au fost diagnosticați! Și vorbim de o țară civilizată din UE.
Incidența BPOC
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că în 2019 BPOC a provocat 3,23 milioane de decese, devenind a treia cauză de deces la nivel mondial. 369 de oameni mor în fiecare oră. De când ați început să citiți acest articol, 15 oameni și-au pierdut viața din cauza acestei boli cronice. Între 10 și 20% dintre pacienți nu au fumat niciodată, ceea ce înseamnă că plămânii lor au suferit din cauza fumului de sobă, inhalării sistematice de poluanți și alte substanțe chimice, sau, uneori, au o anumită deficiență genetică. Între 1970 și 2002, mortalitatea cauzată de bolile de inimă și accidentele cerebrale a scăzut, în schimb, mortalitatea BPOC s-a dublat. Practic 6% dintre decese la nivel global sunt provocate de această boală de plămâni (OMS). Se estimează că în prezent aproape un sfert dintre adulții de peste 40 de ani au ușoară obstrucție a căilor respiratorii.
Prevalența bolii variază de la 9% în Rejkiavik, Islanda, la 22% în Cape Town, Africa de Sud, în cazul bărbaților, și de la 4% în Hanovra, Germania, la 17% în Cape Town. Prevalența bolii la femei a crescut spectaculos în ultimii ani. Explicațiile nu sunt simple, dar se pare că estrogenul joacă un rol în agravarea bolii, contează faptul că femeile au plămânii mai mici și se îmbolnăvesc după o perioadă mai scurtă decât bărbații.
În România 8.3% din adulții de peste 40 ani erau afectați de boala pulmonară obstructivă cronică în 2019, conform Societății Române de Pneumologie.
Tratamentul pentru BPOC
Boala este agravată de înmulțirea și acutizarea crizelor, așa numitele exacerbări. În timp tusea se accentuează, senzația de sufocare apare des și la eforturi tot mai mici,, astfel încât pacientul ajunge un invalid țintuit în casă. 78% din exacerbări sunt provocate de infecții bacteriene sau virale. În timpul exacerbărilor mai grave, e necesară administrarea de oxigen și internarea în spital. Exacerbările accelerează progresia bolii și cresc riscul de deces.
Tratamentul medicamentos în BPOC se bazează pe administrarea prin inhalare de bronhodilatatoare, deci de substanțe care dilată bronhiile pentru ușurarea respirației. În stadiile mai avansate ale bolii, se administrează corticosteroizi care diminuează inflamația pereților bronhiilor. Exacerbările fiind provocate de infecții respiratorii, pacientul trebuie să ia în același timp și antibiotice. Vaccinarea antigripală și antipneumococică sunt obligatorii.
Surpriza este că o veste bună pentru cei care suferă de BPOC din întreaga lume vine din România! Un român a inventat un dispozitiv care poate ușura mult viața celor care suferă de BPOC. Asta înseamnă chiar că le-o prelungește sau, în funcție de stadiul bolii, îi ajută să ducă o viața aproape normală. Vorbim de un tratament revoluționar și naturist pentru BPOC. Inginerul Constantin Pascu a pus la punct o tehnologie inovatoare de obținere a aerosolilor salini uscați, pe baza căreia funcționează un inhalator salin special, denumit SaltMed, și care poate fi achiziționat de oricine, întrucât nu are contraindicații! Este un dispozitiv medical certificat de Uniunea Europeană, de Ministerul Sănătății din România, și recunoscut de lumea științifică, fiind premiat la Salonul de Invenții de la Geneva. Aparatul este cerut pe piețele de profil de pe trei continente – Europa, Asia și America de Nord.
Aparatul inhalator pentru BPOC emite o concentrație mare de aerosoli salini care au dimensiuni atât de mici, încât particulele de sare ajung până în profunzimea sistemului respirator, inclusiv la cele mai mici ramificații ale bronhiilor. Particulele de sare se atașează de mucoasa respiratorie inflamată și absorb apa, iar diametrul bronhiilor se mărește ușurînd respirația. Apa fluidifică mucusul secretat în exces care este eliminat mai ușor și astfel plămânii sunt folosiți mai eficient. Aerosolii uscați cresc și imunitatea sistemului, așa că pacientul nu mai face infecțiile respiratorii care duc la exacerbări. Practic, acest SaltMed aduce tratamentul din salină acasă la pacientul cu BPOC, dar cu rezultate mai spectaculoase și într-o manieră mult mai comodă. Despre această invenție care, iată ne este la îndemână, puteți citi pe site-ul www.saltmed.ro
BPOC este un nume de data recentă. Se știu încă puține despre cauzele bolii, până de curând cercetătorii s-au ocupat cu predilecție de studiul astmului. Creșterea exponențială a incidenței bolii în ultimele decenii a mutat atenția lumii științifice medicale și se caută și se găsesc medicamente mai eficiente. Este însă un drum lung. BPOC nu se vindecă.
Există prognoze conform cărora în următorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC o va depăși pe cea determinată de bolile cardiovasculare. Sunt toate șansele ca BPOC să fie o siglă care să țină capul de afiș al actualității medicale mult timp de acum încolo.