Când copilul are mai tot timpul nasul înfundat, respiră mai mult pe gură, are secreții nazale continue și sforăie în somn, e probabil ”să aibă polipi”. În termeni de specialitate, se numesc vegetații adenoide, iar afecțiunea este adenoidită cronică. Ca părinte, te îngrijorezi pentru că medicul recomandă adeseori o operație pentru vegetații adenoide. Și totuși, în multe cazuri operația poate fi evitată, iar SaltMed poate juca un rol important în acest sens.
Ce sunt polipii?
Polipii nazali sunt umflături, aglomerări de ţesut limfatic care se dezvoltă în porţiunea din spatele nasului şi care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Ca și amigdalele, vegetaţiile adenoide au rolul de a apăra organismul, blocând microbii pe care îi inspirăm (virusurile, bacterii, fungi). Vegetaţiile adenoide reprezintă deci o redută de apărare normală a organismului şi oarecum suplimentară. Pe de altă parte, se pot infecta și inflama, devenind mai mult o problemă decât un avantaj.
Polipii de dimensiuni mici, de obicei, nu produc simptome si nu necesită neapărat tratament. Polipii mai mari se dezvoltă tinzând să ocupe tot spațiul din spatele nasului și să nu mai lase aerul să treacă în faringe. De aceea, polipii mari apăruți în nas la copii afectează respirația, sinusurile, mirosul, pot duce la acumularea de mucus și cresc riscul de infecții repetate (răceli, viroze, gripe, sinuzite). Când nasul e înfundat din cauza vegetațiilor adenoide, secretă mucozități care se preling pe gât incet, menținând tot timpul o inflamație la nivelul gâtului.
Care sunt simptomele polipilor?
Image by Freepik
Simptomele polipilor sunt următoarele:
- nas înfundat
- afectarea mirosului și a gustului
- respirație pe gură
- infecții respiratorii frecvente
- strănut frecvent
- secreții nazale (nas curgător)
- pauze în respirație în timpul somnului (apnee)
- sforăit
- dureri de cap
- oboseală
- voce nazală
- scăderea auzului
De ce unii copii au polipi și alții nu?
Evident, toți copiii au acel ţesut limfoid în spatele nasului, dar nu toţi dezvoltă „polipi”, adică afecțiunea numită adenoidită cronică. De ce? Atunci când copiii merg la creșă sau la grădiniță și intră pentru prima dată într-o colectivitate, au numeroase beneficii educaționale și își dezvoltă abilitățile sociale, dar, în același timp, intră în contact cu microbI sau viruși pe care organismul lor nu i-a mai cunoscut. Copiii sunt în plină dezvoltare a imunității organismului, dar procesul diferă de la caz la caz și copiii au grade diferite de evoluție a imunității, chiar dacă au vîrste similare. Ba mai mult, polipii nazali pot apărea chiar la bebeluși.
În funcție de anumite condiții, cum ar fi o alimentație săracă în vitamine, igienă necorespunzătoare, somn insuficient, unii copii au un sistem imunitar mai slab și se îmbolnăvesc ușor. La fiecare răceală se mai adaugă un strat de ţesut limfoid peste cel existent, așa încât, la un moment dat, ajunge să acopere, parţial sau complet, cele două orificii nazale prin care aerul ajunge în cele din urmă în plămâni. De aceea, copilul respiră cu gura deschisă.
Unii părinți își retrag copiii de la grădiniță cu intenția de a-i proteja și de a nu mai contracta diverși viruși sau infecții bacteriene. Nu este o soluție pentru că, în curând, copiii vor ajunge la școală și fenomenul se va repeta.
La ce să fie atenți părinții?
La copil apare ceea ce medicii numesc „faciesul adenoidian”, adică acea expresie de copil permanent obosit, apatic, cu frecvente dureri de cap. Vocea este nazonată, copilul vorbește pe nas și respiră “fonfăit”. Sunt simptome de polipi nazali la copii.
Dacă părinţii sesizează că, în timpul somnului, copilul sforăie, că acesta nu aude corespunzător când este strigat din spate sau dorește să crească nejustificat de mult volumul televizorului, vorbește mai tare decât de obicei, îi curge nasul, are secreții pe gât, este necesară consultaţia unui medic specialist ORL.
Polipii nazali la copii - Diagnostic și tratament
Se face un examen clinic ORL complet - în cazul în care copilul nu este prea mic - se va face un examen endoscopic prin introducerea prin nas a unei camere video minuscule pentru a depista localizarea polipilor și dimensiunea acestora.
Sunt necesare, de asemenea, analize de sânge, precum și testarea specifică a auzului.
Singura cale de a scăpa complet de această afecțiune este îndepărtarea polipilor pe cale chirurgicală, dar se apelează la această soluție doar în ultimă instanță. Orice alt tratament nu vindecă propriu-zis polipii, ci acționează asupra cauzei care se presupune că i-a generat. Dacă polipii apar la bebeluși, se aplică tratamentul specific infecțiilor respiratorii. Soluția chirurgicală nu se aplică decît în cazuri cu adevărat excepționale, adică atunci cînd există riscul de sufocare sau conductul auditiv are o obstrucție gravă (hipoacuzie).
Polipii recidivează însă frecvent, astfel încât este important să se ia măsuri preventive pentru controlul sau tratamentul alergiilor cronice sau a virozelor sau infecţiilor sinusale ce determină, de obicei, formarea lor.
Tratamentul pentru polipi poate fi:
- Medicamentos, bazat pe administrarea de substanțe antiinflamatoare (corticoterapie locală), antihistaminice, antibiotice;
- Haloterapie sau salinoterapie, înlăturându-se astfel simptomele rinitei, pacientul recăpătându-și atât mirosul, cât și gustul.
- Chirurgical (polipectomie), fiind ultima soluție în cazul în care tratamentul medicamentos sau cel salin nu dau rezultate și apar probleme precum apneea, astmul, rinita alergică, viroze, infecții cronice ale sinusurilor, inflamații persistente. Din păcate, există riscul de recidivă, deci de reapariție a polipilor. Intervenția chirurgicală poate fi clasică sau endoscopică.
Vegetațiile adenoide (polipii) se retrag ?
La copii polipii încep să crească la vârsta de 3-4 ani, când copilul intră în colectivitate și crește, firesc, frecvenţa răcelilor și virozelor. Dacă se face operație până la vârsta de 5 ani, sunt șanse mari ca polipii să se refacă.
Țesutul limfoid se oprește din creștere la vârsta de 7-8 ani și începe să scadă în volum până când vegetațiile adenoide dispar. Pe cale de consecință, un copil de 9-10 ani care are probleme cu polipii are multe șanse ca, prin tratament medicamentos și metode alternative, să nu mai necesite o operaţie. Fiind mult mai aproape de vârsta pubertăţii, acesta trebuie doar ajutat să evite complicaţiile pentru o perioadă scurtă de timp.
Tratamentul trebuie să ajute pacientul să nu dezvolte complicaţii. De aceea, se apelează la soluţii naturale de menţinere a inflamației în limite acceptabile şi, bineînţeles, la soluţii de prevenire a apariţiei acestor polipi. Fiind vorba de dezinflamare, imunitate și prevenție, SaltMed iese la rampă.
Inhalatorul SaltMed
Inhalatorul salin SaltMed are un recunoscut efect antiinflamator, întărește imunitatea și scade receptivitatea la viroze sau infecții respiratorii. Crescând imunitatea, copilul nu se mai îmbolnăvește și se diminuează țesutul limfoid care, știm acum, crește cu fiecare episod de boală. Adică, polipii se micșorează.
Sarea, prin natura sa, este o substanță ce anihilează virusurile și împiedică dezvoltarea culturilor microbiene, având rol de dezinfectant asupra căilor respiratorii. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit sarea drept conservant, păstrând alimentele nealterate în sare și in soluții puternic saline. Inspirarea aerosolilor salini acționează direct asupra mucusului, pe care îl fluidizează, făcându-l astfel ușor de expectorat. Printr-o tuse productivă, copilul elimină microbii care altfel s-ar depune pe căile aeriene și ar provoca boli respiratorii care ar determina creșterea polipilor.
Haloterapia, adică inhalarea de aerosoli salini uscați, poate fi o metodă de vindecare a vegetațiilor adenoide, în acelasi timp fiind și o metodă de prevenție, deoarece sarea are proprietatea de a anihila virusurile și bacteriile.
Image by graystudiopro1 on Freepik
Cum funcționează haloterapia? Particulele de sare au o încărcătură negativă, iar suprafața căilor respiratorii are o ușoară sarcină electrică pozitiva. Din această cauză, microparticulele de sare, odată ajunse în căile respiratorii, se atașează ușor de mucoasă pe care încep să o ”curețe” absorbind lichidul inflamator.
Aerosolii, emiși în manieră controlată de dispozitivul SaltMed, reduc inflamația și dezinfectează mucoasa căilor respiratorii. Copilul va respira din nou pe nas, ușor, și va avea un somn odihnitor cu toate efectele benefice cunoscute – tonus pozitiv, memorie bună, performanțe școlare.
Un alt efect benefic este cel antialergic, acești aerosoli salini micșorând mecanismul alergic de la nivelul mucoasei respiratorii, alimentat de numeroșii alergeni pe care îi inhalăm involuntar din aer. Astfel se vor ameliora rinita alergică și bronșita astmatiformă, reducându-se drastic episoadele de boală și permițând vegetațiilor adenoide să se retragă, în cele mai multe cazuri.
Tendința actuală în medicina modernă constă în evitarea la maximum a procedurilor invazive chirurgicale, de aceea medicii recomandă din ce în ce mai mult tratamentul naturist bazat pe aerosoli salini uscați în cazul vegetațiilor adenoide. Prevenția, igiena căilor respiratorii, inhibarea proceselor inflamatorii sunt esențiale pentru că, în absența lor, polipii pot genera complicații precum otite, rinobronșite, laringite, traheite. În aceste cazuri, medicul va recomanda metoda chirurgicală. SaltMed este deci necesar pentru evitarea operației vegetațiilor la copii în multe cazuri.
Cum utilizăm SaltMed în cazul polipilor?
Este necesar un tratament zilnic cu o durată de minim o oră și jumătate pentru primele 2 săptămâni. Ulterior continuați cu o oră pe zi pe toata durata sezonului rece. Puteți utiliza oricare dintre cartușe. Recomandăm utilizarea cartușului N fiindcă este mai rentabil la tratamente de lungă durată precum este cel pentru polipi.
Cum putem preveni apariția polipilor nazali la copii?
Image by lookstudio on Freepik
Iată ce putem face pentru a reduce șansele copilului nostru de a dezvolta polipi nazali sau de a reapărea polipii nazali după tratament.
- Să ferim copilul de a respira substanțe aeriene care pot contribui la umflarea sau iritarea nasului și a sinusurilor, precum alergeni, fum de tutun, vapori chimici și praf. Să nu uităm ca polipii sunt asociați adesea cu rinita alergică.
- Să învățăm copilul să se spele regulat și corect pe mâini ca metodă de protecție împotriva infecțiilor virale și bacteriene care provoacă inflamația pasajelor nazale și a sinusurilor.
- Să utilizăm profilactic inhalatorul SaltMed pentru creșterea imunității.
- Să utilizăm un umidificator în locuință pentru a ajuta la umezirea căilor respiratorii, la îmbunătățirea fluxului de mucus din sinusuri și la prevenirea blocajelor și a inflamației.
- Să utilizăm perne, saltele și pături antialergice.
- Să utilizăm un spray cu apă sărată (soluție salină) pentru a clăti și curăța nasul copilului. Este necesară operația și înainte de utilizarea inhalatorului SaltMed.
Image by Freepik