Înainte de administrarea unui tratament, este bine sa îi înțelegem modalitatea de funcționare. Din ce în ce mai multe mame apeleaza la terapia cu aerosoli în tratarea copiilor, mai ales în cazul copiilor mici sau al preșcolarilor. Pentru o vindecare cât mai rapidă și eficientă, prima întrebare care trebuie pusă nu este “ce aparat cu aerosoli e mai bun”, ci “cum se manifestă afecțiunea copilului meu la nivel profund”. De-abia apoi urmează alegerea unui tratament potrivit, bineînțeles, cu ajutorul medicului specialist. Un tratament benefic este cel al cauzelor, nu al simptomelor, astfel încât haideți să înțelegem care sunt procesele care se întâmplă la nivelul arborelui respirator, în momentul unei afecțiuni.
În primul rând, informați-vă despre diferența dintre aerosolii salini (uscați sau umezi) și cei medicamentoși. Apoi, citiți și despre funcțiile sării în terapia cu aerosoli. O eroare frecvent întâlnită în administrarea unui tratament cu aerosoli pentru o afecțiune a căilor respiratorii este confuzia între etapele vindecării, la nivel de organism.
Să ne imaginăm că aparatul respirator ca un arbore înfrunzit. Bronhiile și bronhiolele sunt ca ramurile sale, din ce în ce mai subțiri și mai inguste iar alveolele sunt terminațiile, frunzele. Să spunem că aerul este pentru sistemul respirator ceea ce este seva pentru acest copac pe care ni l-am imaginat. Paradoxal, această sevă poate să îndeplinească hrănirea doar prin eficienta comunicare cu terminațiile copacului, astfel, frunzele și ramurile mici, care le susțin, au funcții esențiale.
Ce se intâmplă în momentul unei afecțiuni la nivelul arborelui respirator este că aceste bronhii și bronhiole pot fi blocate, la diferite niveluri. Inflamația și aglomerarea de mucus închid, obstruează și împiedică ventilația. Astfel, înainte de a trata medicamentos, prima etapa a unei vindecări trebuie să asigure curățarea în profunzime a canalelor prin care, dacă păstrăm metafora de mai sus, seva ajunge până în cea mai mică ramură sau frunză.
În termeni medicali, înțelegem acum mai repede că dezobstruarea mucusului la nivelul bronhiilor, bronhiolelor, alveolelor pulmonare și al peretelui bronsic trebuie să fie primul scop al tratamentului. Apoi, dacă problema este de o natură complexă, aerosolii medicamentoși vor veni să regleze anumite procese. Dar aceștia nu pot să ajungă până în profunzimea aparatului respirator dacă nu este făcută o curățare în prealabil.
Ordinea inversă a acestor etape de tratament nu poate avea rezultate eficiente, este ca și cum am încerca să vindecăm o rămurică pe jumătate ruptă (izolată prin aceasta obstrucție, în cazul afecțiunii respiratorii) punând apă la rădăcina copacului. Ori primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm “comunicarea” ramurii cu copacul, bandajând-o în poziția inițială. Și abia apoi să ajutăm arborele să își îndeplinească întreg procesul de hrănire.
Mai mult decât atât, tratamentul cu aerosoli medicamentoși făcut fără o curățare temeinică a sistemului respirator, nu va avea efectele scontate: în câteva minute de tratament pe zi, nu e posibilă dizlocarea anumitor afecțiuni, iar mărirea timpului de tratament poate avea ca și efecte apa la plămâni sau bronhospasmul. În plus, unele medicamente pot avea reacții adverse importante (dexametazona, adrenalina).
Astfel, este recomandat ca înainte să începeți administrarea unei terapii cu aerosoli medicamentoși, să aveți în vedere un tratament de curățare a mucoasei sistemului respirator. Terapia cu SaltMed este o terapie complementară și îndeplinește cu succes rolul de curățare a căilor respiratorii. De-abia după etapa de curățare, aplicați un tratament medicamentos (acesta din urmă nu trebuie niciodată început fără recomandarea medicului specialist).
Citiți detalii despre tehnologia existentă în SaltMed, singurul inhalator salin cu emisie controlată de aerosoli uscați pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii.