Fetita manifesta durere provocata de amigdale inflamate

Remedii naturiste pentru amigdale inflamate la copii

Ce sunt amigdalele inflamate (amigdalita)

Amigdalele inflamate sau amigdalita este o afecțiune frecvent întâlnită la copii, caracterizată prin inflamația și mărirea amigdalelor. Amigdalele la rândul lor sunt formațiuni de țesut limfatic care au în componența lor un număr mare de limfocite B care produc anticorpi având rolul de a proteja organismul de o multitudine de microbi. De asemenea, amigdalele sunt cele care opresc bacteriile, virusurile, substanțele toxice, fumul și praful care sunt inspirate pe gât sau pe nas. 

Simptomele amigdalitei la copii

Simptomele cele mai cunoscute ale amigdalitei sunt durerea în gât și dificultățile la înghițire, la care se pot adăuga, în funcție de gravitate:
-    febra (din cauza infecției, temperatura corpului poate crește peste 38 de grade Celsius)
-    dureri de cap
-    dureri la nivelul urechilor
-    frisoane, transpirație
-    respirație urât mirositoare (halitoza)
-    voce răgușită
-    dificultăți la mișcarea gâtului cauzate de durere și inflamare
-    dificultăți în respirație
-    prezența secrețiilor nazale
-    senzația de uscăciune a gâtului
-    pierderea apetitului.

Cu toate că, în forma sa ușoară, pare o afecțiune banală, amigdalita la copii nu ar trebui nici ignorată și nici tratată cu superficialitate, deoarece în unele cazuri poate avea consecințe grave.

Amigdalita virală sau bacteriană? Mergeți cu copilul la doctor!

Medic diagnosticheaza amigdalita bacteriana sau virala

Identificarea corectă a cauzei este esențială și în tratamentul amigdalitei la copii. Infecțiile virale ale amigdalelor sunt adesea însoțite de simptome precum tusea și secrețiile nazale, în timp ce infecțiile bacteriene pot provoca febră ridicată și pete albe pe amigdale (amigdalita pultacee). În cazul în care amigdalita a fost cauzată de un virus, antibioticele pentru gât nu vor avea niciun efect benefic, dezechilibrand inutil flora intestinală a copilului.

În aceste condiții, este de la sine înțeles că un diagnostic precis și un tratament corect al amigdalitei pot fi stabilite doar în urma unui consult medical și a unor eventuale teste de laborator.

Iată care este recomandarea domnului Dr. Ilie Lăzărescu pentru părinții copiilor care manifestă simptome de amigdale inflamate care nu se ameliorează în 3 – 4 zile cu ajutorul remediilor obișnuite (ceaiuri calde, gargară cu sare, miere etc.):

“În primul rând, părintele trebuie să meargă cu copilul la medic pentru a vedea care este cauza acestei inflamații la nivelul amigdalelor. Poate fi o simplă viroză, dar uneori poate fi o infecție cu streptococ betahemolitic, care este mult mai gravă și, dacă nu este tratată corect, poate avea consecințe mult mai grave.”

Medic palpeaza amigdalele unui pacient copil

Remedii naturiste pentru amigdale inflamate la copii

Gargara cu apă sărată - este un remediu larg răspândit pentru amigdalele inflamate, deoarece ajută la reducerea inflamației și la eliminarea mucusului și a bacteriilor din gât. Pentru a prepara soluția, se dizolvă o jumătate de linguriță de sare în 250 ml de apă caldă cu care se face gargară de câteva ori pe zi. Este important ca apa să nu fie înghițită. Pentru copiii mai mici, care nu pot face gargară, se poate folosi un spray cu apă sărată pentru a umezi gâtul.

Inhalații cu aerosoli de sare – sunt un remediu excelent pentru amigdale inflamate la copii (și la adulți deopotrivă!). Domnul doctor Ilie Lăzărescu ne explică de ce:

“Indiferent care ar fi cauza amigdalitei, fie că este virală, fie că este bacteriană, copilul poate să folosească terapie cu aerosoli uscați de sare care să reducă inflamația, să prevină eventuale alte infecții și să permită organismului să refacă imunitatea locală, precum și integritatea căilor respiratorii de la nivelul afectat.”

Copil face inhalatii cu aerosoli uscati de sare

Așadar, inhalatiile cu aerosoli uscați de sare nu sunt doar un remediu eficient pentru amigdale inflamate, ci și o metodă modernă de a preveni recidivele amigdalitei (așa-numita amigdalită recurentă). Mai mult decât atât, terapia cu aerosoli uscați de sare ajută la prevenirea altor afecțiuni respiratorii precum faringita, traheita, virozele respiratorii etc.

Pentru a-i administra copilului inhalații cu aerosoli de sare, aveți nevoie de un inhalator salin cu mască specială pentru copii, cum este inhalatorul salin SaltMed. Terapia poate fi integrată foarte ușor în programul copilului, care poate folosi aparatul în timp ce se uită la televizor, citește sau se joacă pe calculator.

De notat și faptul că NU există restricții de vârstă privind utilizarea inhalatorului salin, acesta fiind un dispozitiv medical certificat ce poate fi folosit în siguranță inclusiv de către sugari.

Important:

Atunci când există infecție bacteriană la nivelul amigdalelor, aceasta nu se va rezolva doar cu SaltMed, pentru că sarea nu ajunge la acel nivel și este nevoie de tratament antibiotic prescris de medic.

Mierea

Copil consuma miere

Mierea este unul dintre cele mai răspândite remedii naturiste pentru amigdale inflamate la copii. Aceasta are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ajutând la reducerea durerii în gât și a iritației.

Mierea poate fi administrată ca atare, câte o linguriță de câteva ori pe zi, sau poate fi adăugată în ceaiuri călduțe.

Atenție, NU administrați miere copiilor sub 1 an, deoarece aceștia sunt expuși riscului de botulism!

Propolisul
Datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatorii, propolisul este unul dintre remediile naturiste apreciate pentru amigdale inflamate. Acest produs apicol poate fi administrat sub formă de spray pentru gât sau sub formă de picături, contribuind la reducerea durerii și la accelerarea procesului de vindecare.

Atenție, înainte de a folosi propolisul ca remediu naturist pentru amigdale inflamate, asigurați-vă că cel mic nu este alergic la produsele apicole! Propolisul poate fi administrat copiilor mai mari de 3 ani, conform recomandărilor specialistului.

Ceaiul de mușețel
Consumat călduț, ceaiul de mușețel poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii în gât. Efectul relaxant al mușețelului va ajuta și el la o recuperare mai rapidă a copilului.

La copiii cu vârstă de peste 1 an, ceaiul de mușețel poate fi îndulcit cu o linguriță de miere pentru a face gustul mai plăcut.

Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de gimbir ocupă și el un loc de cinste pe lista de remedii naturiste pentru amigdale inflamate la copii, întrucât are proprietăți antiinflamatorii puternice și poate ajuta, datorită compușilor săi, la reducerea durerii și a inflamației amigdalelor.

Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, adăugați o bucată de rădăcină de ghimbir proaspăt în apă fierbinte, lăsăți-o la infuzat timp de 10 minute și apoi strecurați. Și ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit cu miere pentru copiii mai mari de 1 an.

Inhalațiile cu aburi
Inhalarea aburilor ajută la hidratarea mucoasei gâtului, reducând astfel iritația și disconfortul la înghițire.Pentru a face inhalații cu aburi, se poate folosi un vas cu apă caldă spre fierbinte, din care copilul să inhaleze aburii în timp ce are capul acoperit cu un prosop.

Atenție, supravegheați permanent copilul în timpul inhalațiilor, pentru a preveni riscul de arsuri!

Sucul de lămâie
Lămâia este prezentă pe lista de remedii naturiste pentru amigdale inflamate, datorită conținutului său ridicat de vitamina C care ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor. Sucul de lămâie are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, fiind util în ameliorarea durerilor de gât și a inflamației amigdalelor.

Sucul de lămâie poate fi amestecat cu apă călduță și o linguriță de miere, pentru a crea un sirop calmant pentru gât ce poate fi administrat copiilor mai mari de 1 an, de 2-3 ori pe zi.

Laptele cald cu turmeric

Fetita cu amigdalita bea dintr-o cana cu lichid cald


Această băutură, cunoscută sub numele de „lapte de aur”, se poate obține amestecând o jumătate de linguriță de pudră de turmeric într-un pahar cu lapte cald și poate fi administrată copiilor mai mari, o dată pe zi.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene, turmericul este considerat un remediu naturist eficient pentru amigdale inflamate. Curcumina, principalul compus activ din turmeric, ajută la reducerea inflamației și la combaterea infecțiilor.

Alimentația copilului cu amigdale inflamate

Alimente contraindicate
Pe perioada în care copilul are amigdalele inflamate, se recomandă să eliminați din alimentația sa alimentele care pot irita gâtul. Amintim aici alimente tari și crocante (chipsuri, alune, cereale uscate etc.), alimentele acide, precum citricele și roșiile, precum și băuturile carbogazoase sau foarte fierbinți.
Alimente recomandate
Pentru copiii cu amigdale inflamate, alimentele moi și ușor de înghițit sunt un ajutor neprețuit: piureuri de fructe și legume, supe cremă, iaurturi, budinci, pilaf, ouă fierte moi etc. Este important ca alimentele să fie servite la temperatura camerei, evitându-se extremele de temperatură care pot irita gâtul.

Alte recomandari pentru o recuperare mai rapidă a copilului cu amigdale inflamate

•    Hidratare optimă - este importantă în orice afecțiune, dar mai ales în răceli, gripă și amigdalite
•    Odihnă suficientă
•    Menținerea umidității din cameră la valori normale (50-55%). Când aerul este uscat, bacteriile și virusurile se înmulțesc mai repede. O posibilă soluție este folosirea unui umidificator de aer pentru cameră.
•    Administrarea bomboanelor de supt (dropsuri) pentru ameliorarea durerilor în gât
•    Feriți copilul de contactul cu fumul de țigară, acesta conținând foarte multe substanțe toxice, deosebit de iritante pentru sistemul respirator!

Concluzii
Dacă după 3-4 zile în care acuză dureri de gât și în care administrați copilului unul sau mai multe remedii naturiste pentru amigdale inflamate, starea acestuia nu se ameliorează, este imperios necesar să mergeți cu copilul la un consult medical. Dacă în tabloul simptomelor apare și temperatura, vizita la medic devine și mai urgentă.
Remediile naturiste sunt de un real ajutor, atât în perioada de debut a amigdalitei, cât și în perioada de tratament medicamentos, întrucât ameliorează simptomele, susțin organismul copilului și contribuie la o recuperare mai rapidă a acestuia.

Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru amigdale inflamate sunt inhalațiile cu aerosoli uscați de sare care se pot administra cu ajutorul unui inhalator salin cum este SaltMed. Această metodă nu numai că reduce inflamația, dar permite organismului să refacă imunitatea locală și integritatea căilor respiratorii de la nivelul afectat, contribuind la prevenirea amigdalitei recurente și a altor afecțiuni respiratorii care “fac ravagii” printre copii, mai cu seamă în perioada sezonului rece.

Mama fixeaza masca aparatului cu aerosoli de sare uscata pe nasul copilului

Cu toate acestea, atunci când există infecție bacteriană la nivelul amigdalelor, aceasta nu se va rezolva doar cu SaltMed pentru că sarea nu ajunge la acel nivel. In astfel de cazuri, SaltMed se poate folosi ca terapie complementară, pe lângă tratamentul cu antibiotic adecvat problemei, prescris de medical curant.

Resurse:
https://www.yalemedicine.org/conditions/tonsillitis 
https://www.webmd.com/oral-health/tonsillitis-symptoms-causes-and-treatments 
https://azdesertent.com/10-things-you-can-do-to-treat-tonsillitis-at-home/
https://www.healthpartners.com/blog/tonsillitis-home-remedies/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/diagnosis-treatment/drc-20378483 
https://www.healthline.com/health/tonsillitis#outlook 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325961 
https://med.ro/natural/remedii-naturiste-pentru-amigdale-inflamate-la-copii/ 
https://www.catena.ro/cele-mai-cunoscute-remedii-naturiste-pentru-amigdale-inflamate-la-copii 

Înapoi la blog