Încă din copilărie descoperim că, atunci când tragem o sperietură sau trăim o emoție puternică, inima bate mai repede și respirația devine greoaie și sacadată. Primul extemporal, examenele școlare sau interviul de angajare, așteptarea unui anunț pe holurile maternității, susținerea unui proiect în fața unui public pretențios, sunt momente în care experimentăm această reacție a corpului nostru la un stres puternic.
Este, deci, un lucru cunoscut, o stare psihică deosebită ne poate afecta respirația. După ce luăm examenul sau reușim să obținem postul dorit, după ce jubilăm la auzul unui scâncet de bebeluș sănătos și după ce aplauzele confirmă valoarea proiectului, dar și calitatea prezentării, emoția scade și în scurt timp lucrurile revin la normal.
Te simți cum respiri
Interesant e că există, însă, și procesul invers, o respirație deficitară ne poate afecta psihicul. De data aceasta, efectele sunt de durată și pot fi grave. Dacă suferim de boli precum astmul sau bronșita cronică (BPOC), avem o respirație deficitară, incompletă. Căile respiratorii se îngustează și respirăm cu greutate. Este o respirație incompletă și nu mai reușim să ne umplem plămânii cu aer proaspăt decât într-o mica măsură. Asta înseamnă că mai puțin oxigen ajunge la creier, activitatea cerebrala e perturbată și funcțiile cognitive sunt afectate.
SaltMed ușurează respirația
Cunoscând consecințele grave și persistente ale respirației deficitare, provocate de bolile pulmonare cronice, dar și de afecțiunile de sezon (gripă, guturai), utilitatea inhalatorului salin SaltMed este evidentă.
Asigurând un tratament 100% natural, SaltMed eliberează căile aeriene, ușurează respirația, ducând la un somn de calitate, la evitarea tulburărilor psihice, la creșterea rezistenței la efort. În plus, întarește sistemul imunitar, reduce sensibilitatea la alergeni, previne și tratează gripa, răceala și alte afecțiuni respiratorii.
SaltMed poate fi folosit la orice vârstă și nu are contraindicații.
Gândești cum respiri
Așadar, respira corect și devii mai inteligent! E simplu, capacitatea de concentrare, memoria, simțul observației, rapiditatea raționamentelor pe care le facem, toate depind de aportul de oxigen la nivel cerebral.
Creierul reprezintă doar 2% din masa noastră corporală, dar consumă mai mult de 20% din energia de care dispunem. Cu cât are mai mult de lucru, cu atât consumă mai multă energie. Dar de unde vine energia? Arderile celulare, care furnizează energia pentru toate procesele din corp, nu pot avea loc decât în prezența oxigenului. Oxigenul este viață.
Atunci când creierul are suficient oxigen, te simți în formă, plin de energie, mai atent și mai concentrat, capabil să rezolvi mai multe sarcini, gândești mai repede și îți amintești ușor nume, cifre, date istorice. Ei bine, ești mai inteligenț. De aceea, atunci când simți că nu funcționezi la întregul potențial, spui că ai nevoie de o gură de aer proaspăt și o scurtă plimbare pe afară te poate readuce în parametri normali.
Anxietate
BPOC determină adeseori anxietate care poate urca până la nivelul unor atacuri de panică. Ce se întâmplă de fapt? Conștientizându-și boala, pacientul trăiește permanent cu teama că respirația se poate înrăutăți oricând si va fi amenințat de sufocare. Exact ca în zicala De ce te temi nu scapi. Vine un acces de tuse obositor, apare și senzația de lipsă de aer. Totuși, după un timp, tusea se oprește și pacientul ar trebui să se liniștescă, dar nu se întâmplă așa, pentru că mintea este fixată pe teama că tusea ar putea reveni.
Senzația de sufocare, sau doar teama de aceasta, determină sistemul nervos sa reacționeze după tiparul cunoscut sub sintagma luptă sau fugi. Ce înseamnă asta? Creierul percepe un pericol, se instalează frica, iar corpul este pregătit, fie pentru luptă, fie pentru a se salva prin fugă. Strămoșilor nostri, care trăiau în vremuri mult mai primejdioase decât noi, le-a prins foarte bine acest tip de reacție.
Reacția de apărare se manifestă prin așa numita hiperventilație, respirație mai scurtă și sacadată, ritm cardiac crescut și presiune în piept. Anxietatea face respirația și mai dificilă și crește în intensitate cu cât crizele sunt mai dese. Se creează astfel un cerc vicios: anxietatea alterează respirația, iar dificultățile de respirație amplifică anxietatea. Statistica este teribilă - anxietatea și depresia sunt de 6 ori mai frecvente la pacienții cu boli pulmonare cronice față de restul oamenilor!
Cum se manifestă anxietatea?
- Tremurături ușoare
- Transpirații
- Dureri de cap și amețeli
- Dureri abdominale
- Dificultăți de respirație
- Senzație de presiune în zona pieptului
- Stare de neliniște interioară sau nervozitate
Se vorbește despre anxietate atunci când frica nu corespunde situației, ci este excesivă. Dacă intensitatea anxietății crește prea mult, poate conduce la un atac de panică.
Iată de ce este importantă terapia pe termen lung cu inhalatorul salin SaltMed care ușurează respirația, scăzând drastic șansele de apariție a anxietății. În același timp, SaltMed întărește imunitatea sistemului respirator, de aceea infecțiile respiratorii care agravează boala, sunt mult mai rare.
Anxietatea și atacurile de panică pot fi diminuate prin exerciții de respirație profundă, in special respirația diafragmatică, cunoscută și ca respirația abdominală.
Respirația alternativă (când pe o nară, când pe cealaltă) are efecte notabile în activarea cerebrală printr-o bună oxigenare a creierului
Tehnicile de meditație și cele de relaxare sunt de asemenea metode eficiente de a crește aportul de oxigen către creier. Plimbările, yoga și tehnicile Tai Chi sunt și ele utile.
Depresie
Pe termen lung, respirația deficitară – scurtă, superficială si ineficientă – asociată cu boli precum BPOC, determină apariția depresiei.
Care sunt simptomele depresiei?
- Pesimism
- Pierderea interesului și imposibilitatea de a se bucura
- Lipsă de motivație, oboseală, slăbiciune fizică
- Tulburări de concentrare
- Neîncredere în forțele proprii
- Sentimente de vinovăție
- Tulburări de somn
- Lipsa poftei de mâncare
- Gânduri suicidare
Ce poți face dacă suferi de depresie?
- Psihoterapie
- Practicarea unor tehnici de relaxare
- Exerciții de respirație (abdominală și completă)
- Exerciții fizice (mușchii pieptului și spatelui care susțin respirația)
- Plimbări în natură
- Dietă, la recomandarea unui nutriționist
Mai departe, însă, este rolul tratamentului medicamentos și al terapiei perseverente cu inhalatorul salin SaltMed. Pacientul începe să aibă un somn liniștit, capătă un tonus bun, își reface treptat condiția fizică si nivelul de energie, își recapătă increderea. Într-un cuvânt, începe sa ducă o viață aproape normală.
Tulburări de dispoziție
Insuficiența oxigenului care ajunge la creier (hipoxia), determină pacientul sa reacționeze predominant negativ la situații si provocări cotidiene, unele chiar banale.
Studii recente arată că pacientul acuză o permanentă stare de tensiune, de frustrare, de nervozitate. Este tentat sa respingă oferte și oportunități și, mai ales, să își schimbe frecvent dispoziția trecând de la o stare extremă la alta, demonstrând, astfel, modificări notabile de personalitate.
Oboseala resimțită ca urmare a insomniei aduce și stări de confuzie și demotivare. Iată cum deficiențele de respirație conduc la modificări psihologice care afectează viața intimă și cea profesională.
Concentrare și atenție
Boli precum BPOC sau astmul bronșic determină scăderea cantității de oxigen transportat de sânge la organe. Consecința directă este diminuarea activității cerebrale. Deci pot apărea simptome ale afectării funcțiilor cognitive, cum ar fi:
- Dificultăți de concentrare
- Distragerea atenției
- Limitarea activității tip multitasking
- Stare de confuzie
- Creșterea timpilor de reacție
- Procese mentale mai lente
Apnee
Respirația deficitară se poate manifesta și în timpul somnului prin apnee - oprirea pentru scurt timp a respirației. Studiile arată ca oamenii care suferă de apnee în timpul somnului, nu se odihnesc corespunzător nevoilor organismului, acumulează o oboseală cronică, experimentează senzația de eșec si contemplă un orizont lipsit de speranță. Ei resimt pe parcursul zilei somnolență si lipsă de energie.
Medicii recomandă insistent curațirea căilor nazale de două ori pe zi, ca poartă de intrare a aerului in sistemul respirator.
Terapia SaltMed este o modalitate eficientă de a curăța depunerile pe mucoase și de a regla sistemul respirator. Mai mult, sforăitul va fi diminuat simțitor, iar sângele va fi mai bine oxigenat.
Asigurând un tratament 100% natural, SaltMed eliberează căile aeriene, ușurează respirația, ducând la un somn de calitate, la evitarea tulburărilor psihice, la creșterea rezistenței la efort. În plus, întarește sistemul imunitar, reduce sensibilitatea la alergeni, previne și tratează gripa, răceala și alte afecțiuni respiratorii.
Inhalatorul SaltMed poate fi folosit la orice vârstă, inclusiv de către copii mici și bebeluși, și nu are contraindicații.
Nu uita, te simți și gândești așa cum respiri! Nu ignora așadar problemele cu respiratia!