Astmul este o boală cronică a căilor respiratorii care provoacă dificultați de respirație și tuse persistentă. Adeseori apare în copilărie, dar se poate manifesta la orice vârstă. Apare sub forma unor crize care pot dura ore sau zile.
Astmul bronșic
Este, deci, o boală a bronhiilor, tuburile prin care aerul ajunge în plămâni. Peretele bronhiei se inflamează brusc, se acumulează lichid, deci peretele se îngroașă și se micșorează sectiunea tuburilor prin care circulă aerul inspirat și expirat (obstrucția bronhiei). De aceea, pacientul respiră cu greutate, iar respirația e însoțită de un șuierat (wheezing). Aerul, nu doar ajunge mai greu la plămâni, dar este și eliminat mai greu prin bronhiile îngustate.
Tot ca urmare a îngustării bronhiilor, mucusul se elimină cu dificultate, se acumulează și devine mai consistent. De aici apare o tuse rebelă, chinuitoare, tusea astmatică, deoarece pacientul are permanent senzația că trebuie să expectoreze. Simptomele astmului se pot agrava în cursul nopții.
Astmul a fost recunoscut ca boală în Egiptul antic și se trata prin inhalarea vaporilor unui amestec de plante aromatice. Părintele medicinei, Hipocrat, a documentat astmul cu peste patru secole înainte de Hristos și i-a dat numele de “respirație dificilă”, în limba greacă asthma.
Conform statisticilor, aproximativ 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel global. Boala provoacă anual 250.000 de decese.
Cine suferă de astm?
În România, astmul se întâlnește la aproape 6% din populație. Există studii care susțin că o persoană din 10 va face astm bronșic la un moment dat.
Orice tratament medicamentos pentru astmul bronșic se administrează cu ajutorul unor spray-uri pentru astm care conțin corticosteroizi inhalatori, care acționează prin reducerea inflamației, și bronhodilatatori, care determină dilatarea bronhiilor pentru a ușura respirația. Aceste spray-uri prescrise de specialiști ajută la menținerea simptomelor sub control, astfel încât pacientul să aibă o viață normală.
Factorii de risc in astm
- Infecțiile respiratorii repetate – chiar banalele răceli din copilărie, viroze, gripe. După trecerea bolii și încheierea tratamentului medicamentos, chiar cu antibiotic, tusea persistă o lungă perioadă de timp.
- Expunerea la fumul de țigară, inclusiv țigara electronică – pacientul poate fi fumător activ sau pasiv.
- Inhalarea cronică de vapori toxici emanați de vopseluri, lacuri, solvenți – astmul ocupațional;
- Parfumurile sau produsele de curatenie;
- Poluare atmosferică deosebit de intensă;
- Alergeni – astmul alergic - precum:
- Polenurile – în special primăvara și la începutul toamnei;
- Fungii – mucegaiuri care apar în locuințe umbroase și umede;
- Părul animalelor de casă;
- Expunerea frecventă la temperaturi scăzute asociată cu infecții respiratorii virale;
- Fluctuații bruște de temperatură, în special de la cald la frig;
- Stres, șocuri emoționale care se declanșează la aflarea unei vești cu impact major;
- Predispoziție genetică – există istoric de astm în familie, de cele mai multe ori.
Simptomele astmului
Simptomele clasice ale astmului sunt:
- Dispneea, adică senzația de sufocare sau dificultate la respirație (mai ales în expir);
- Senzație de presiune la nivelul pieptului (senzația de “ghem în piept”);
- Tuse - uscată sau cu expectorație minimă – apare deseori după un efort fizic sau chiar după un hohot de râs. Tusea astmatică este frecventă, trenantă, obositoare, mai ales noaptea.
- Respirația șuierătoare (wheezing);
- Criza de astm bronșic se declanșează subit, simptomele se agravează la frig sau în urma unui efort fizic și pot dispărea după câteva zile/săptămâni.
Tratamentul astmului bronșic
Tratamentul medicamentos pentru astm bronșic urmărește diminuarea simptomelor, scăderea frecvenței și duratei crizelor, diminuarea fenomenului de bronhospasm. Fiind un tratament de întreținere și control, se administrează zilnic și nu trebuie întrerupt din proprie inițiativă atunci când boala nu se manifestă. Tratamentul urmarește îndepărtarea obstrucției bronșice, de obicei prin utilizarea unei combinații de corticoizi inhalatori și bronhodilatatori. Se recomandă inhalarea pentru ca substanțele active să fie cât mai eficiente, ajungând astfel mai ușor în profunzimea căilor respiratorii.
Atenție: astmul netratat conduce la crize (exacerbări) tot mai frecvente și mai grave.
Terapia cu SaltMed pentru astm
Terapia cu emisie controlată de microparticule de sare SaltMed este extrem de utilă în cazul pacienților cu astm. Pacientul inhalează microparticulele de sare care ajung rapid pe mucoasa inflamată a bronhiilor. Acolo, sarea absoarbe apa, scade deci inflamația, și tuburile bronhice se lărgesc, astfel încat pacientul respiră din nou cu ușurintă.
Mai mult, studii științifice arată că tratamentul salin scade sensibilitatea la factorii alergeni care joacă un rol major în declanșarea crizelor. Se diminuează, deci, acea hiperreactivitate bronșică. Consecință importantă: nu mai apare senzația de lipsă de aer. De aceea, pacienții astmatici trebuie să utilizeze inhalatorul salin SaltMed zilnic și o perioadă mai îndelungată.
De asemenea, SaltMed crește imunitatea la nivelul căilor respiratorii. Este foarte important acest efect pentru că organismul devine rezistent la eventuale infecții virale și bacteriene care întotdeauna agravează starea pacientului și determină exacerbări intense.
Practic, prin utilizarea SaltMed pe o perioadă mai lungă de timp (2 – 3 ani), se obține îmbunatățirea imunității locale care dă timp mucoasei bronșice să se refacă. Iată de ce este atât de important ca terapia SaltMed să continue o perioadă lungă, chiar dacă nu mai apare criza de astm bronșic. Altfel, mucoasa nu are timp sa se refacă și nu se obtine desensibilizarea la alergeni, reapar infecțiile și pacientul intră într-un cerc vicios - cercul vicios al astmului - din care nu reușește să mai iasă decât atunci când mucoasa bronșică este rezistentă în fața bacteriilor și virușilor.
Avantajul fundamental al inhalatorului SaltMed
Inhalatorul salin SaltMed acționează asupra cauzelor astmului, fiind astfel superior inhalatoarelor care acționează doar asupra simptomelor manifestate în timpul crizelor astmatice. De aceea, utilizarea constantă, pe termen lung, a inhalatorului salin SaltMed determină rezultate remarcabile, astfel încât pacienții astmatici ajung să ducă o viață cât mai aproape de normal.
SaltMed pentru copii
Întrucât astmul la copii are o incidență mare, inhalatorul salin SaltMed vine și cu măști speciale pentru copii. Măștile asigură micilor pacienți astmatici inhalarea optimă a aerosolilor cu efecte benefice durabile.
Important: astmul la copii se vindecă! Terapia SaltMed este deosebit de eficace în tratarea bronșiolitei care apare la bebeluși și copii sub 2 ani și a afecțiunii wheezing recurent, care apare la copii cu vârsta între 2 și 7 ani. Copiii respiră mult mai ușor, nu se mai confruntă cu criza de astm bronșic, nu mai fac viroze și gripă. SaltMed este un aparat pentru astm omologat și pentru copii, putând fi folosit în deplină siguranță pentru a vindeca astmul la bebeluși.
Avantaj financiar
Inhalatorul SaltMed este decontat de CNAS pentru copii cu vârsta de până la 5 ani pentru bronșiolită și bronșiolită astmatiformă.
Un somn liniștit
Întrucât sarea absoarbe lichidele care se acumulează în mucoasa bronhiilor, inflamația acestora scade, diametrul acestor tuburi crește și schimbul de gaze se produce mult mai ușor. Respirând fără problemele specifice astmului, și fiind ferit de crizele obișnuite, pacientul are un somn liniștit, odihnitor, cu efecte pozitive asupra întregului organism. Un om odihnit este mai puțin receptiv la boli, are randament la școală sau la serviciu, este un om împlinit.
De ce SaltMed?
Pentru că nu există nici un risc de supradozare și nu apar interacțiuni cu alte medicamente. De aceea, orice tratament SaltMed pentru astm bronșic se face concomitent cu terapia prescrisă de medic.
Evaluare științifică pentru SaltMed
Studiile au arătat ca terapia cu SaltMed nu prezintă risc de bronhoconstricție la pacienții cu astm, risc ce este prezent în cazul nebulizării de soluții saline hipertone.În prima lună, tratamentul durează 2 ore pe zi, în fiecare zi. În acest fel, sarea inhalată sub formă de aerosoli reușește să preia apa din mucoasa bronșică inflamată. Utilizarea cartușului tip N asigură rezultate optime.
Din luna a doua, durata tratamentului poate scădea la o oră pe zi, în fiecare zi și se poate utiliza același cartuș tip N sau cel tip L.
Important: Terapia SaltMed trebuie facută pe toată perioada sezonului rece, când riscul de apariție a crizelor de astm este mai mare. Principiul de bază este continuarea terapiei chiar și atunci când pacientul se simte bine. De ce? Doar așa se obține necesarul efect de desensibilizare la alergeni – deci se inhibă acea hiperreactivitate bronșică – realizând astfel un mai bun control al astmului, o boală, altfel, imprevizibilă.
Pentru mai multe informatii despre astm, va recomandăm să citiți și articolul Astmul bronșic - eliberarea din cercul vicios, semnat de dr. Ilie Lăzărescu.