Aerosolii sunt particule fine de substanță lichidă sau solidă combinată cu aer, ce pot fi astfel inhalați prin căile respiratorii, unde își exercită efectul la diferite niveluri ale tractului respirator. Aerosolii sunt astfel utilizați în tratamentul unor afecțiuni precum rinite (guturai), sinuzite, bronșite, bronșiolite sau astm.
Pe lângă aerosolii salini – varianta naturală, există aerosolii medicamenoși, care sunt obținuți cu ajutorul nebulizatoarelor prin modificarea medicamentului lichid în picături fine. Aerosolii medicamentoși au efecte antiinflamatorii, fluidifiante sau bronhodilatatoare, în funcție de substanța folosită și sunt utilizați în tratamentul anumitor boli cum ar fi rino-sinuzita, bronșiolitele sau astmul.
Ce medicamente se folosesc în terapiile cu aerosoli?
– medicamente fluidifiante ce „subțiază” secrețiile nazale sau bronșice, ce sunt astfel mai ușor eliminate – Fluimucil, ACC
– medicamente antiinflamatorii (corticosteroizi) care reduc inflamația de la nivelul pereților căilor respiratorii – Dexametazona sau Flixotide (acesta din urmă utilizat în astm)
– bronhodilatatoare (de mărire a calibrului tuburilor bronhiale care în anumite situații sunt mult îngustate: astm, bronșită astmatiformă) care se folosesc în caz de nevoie pentru ameliorarea simptomelor de astm – Ventolin
Cine are nevoie de terapia cu aerosoli – medicamente?
În primul rând terapia cu aerosoli este deosebit de eficientă în administrarea medicamentelor pentru astm la sugari și copii mici. Folosite corect, prezintă o eficiență deosebită în gestionarea astmului alergic.
Însă și adulții sau copiii cu probleme respiratorii din sfera ORL sau pulmonara pot beneficia de avantajele sale. Sunt folosite cu precădere când trebuie administrate doze mari de substanțe inhalatoare.
Este extrem de important ca tratamentul de acest tip, medicamentos, să fie început doar la recomandarea medicului specialist. Medicamentele au posibile reacții adverse importante, iar acest tip de tratament nu trebuie niciodată făcut “după ureche”.
Citiți și despre funcțiile sării în terapia cu aerosoli, despre etapele corecte ale terapiei cu aerosoli și despre SaltMed, singurul inhalator salin cu emisie controlată de aerosoli.