Terapia în salină – beneficii și contraindicații

Încă din cele mai vechi timpuri, s-a observat că expunerea la aerosolii de sare este vindecătoare. De la primii pași – inhalarea aerului sărat de la malul mării sau a aerosolilor benefici din salinele naturale, în timp, cu ajutorul tehnologiei, acest tip de terapie a devenit accesibil tuturor, prin inhalatoare avansate.

România are pe teritoriul său unele din cele mai mari saline naturale din Europa, astfel încât suntem familiarizați încă de mici cu acest tip de terapie. Ce nu știați, poate, este că expunerea la aerosolii de sare a fost menționată chiar și de Hipocrate, părintele medicinei moderne, că speleoterapia a fost descrisă ca aplicație medicală încă din 1843 și că metoda terapeutică din salinele naturale se bazează pe efectele benefice ale aerosolilor uscați de sare și pe regimul propice din salină (temperatura, încărcătura microbiană redusă și lipsa alergenilor din acest mediu). Mai multe despre istoria folosirii terapeutice a sării puteți citi in pagina Despre Haloterapie.

Cum funcționează tratamentul în salină?

Aerosolii salini sunt micro – particule care sunt inhalate pe nas și pe gură de către pacient și care ajung în căile respiratorii superioare (cavitatea bucală, cavitățile nazale și faringe) sau cele inferioare (laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare) – unde dezinfectează mucoasele, elimină toxinele, refac elasticitatea membranelor celulelor și reduc micro-organismele iritante. În plus, efectul sării include și activarea mișcării ciliare (mișcarea cililor vibratili de la nivelul celulelor epiteliale respiratorii), ce ajută la mobilizarea mai ușoară a secrețiilor.

Statisticile arată că un sfert dintre români suferă de afecțiuni respiratorii – pe primul loc se află rinita alergică, urmată de afecțiuni precum astmul bronșic, bronșita, bronhopneumopatia obstructivă cronică, precum și alte tipuri de alergii.

Ce afecțiuni remediază terapia în salină?

Inhalarea aerosolilor tratează o serie largă de afecțiuni respiratorii, dar și probleme produse de stres (tulburările de somn sau anxietatea).

Curele în salină au rezultate foarte bune pentru pacienții care suferă de astm. Crizele de astm vin pe fondul inflamațiilor de la nivelul căilor respiratorii (acestea se îngustează și produc acea senzație de lipsă de aer, de sufocare), iar aerosolii din saline tocmai asta fac: calmează inflamațiile și contribuie la refacerea mucoaselor respiratorii. Este recomandat tratamentul în salină cât mai devreme în astmul bronșic, pentru că sarea stimulează secreția bronșică și ajută la eliminarea acesteia, iar reducerea inflamațiilor are un efect benefic și asupra tusei.

Alte afecțiuni care se pot trata în salină sunt: bronșita asmatiformă, bronsiectazie (fara hemoptizie), pneumoconioza, traheobronșita cronică, rinita cronică, sinuzita maxilară/cronică, bisinoza, silicoza gr. 1 sau 2, polipoza faringiană, amigdalita cronică, insuficiența respiratorie restrictivă, emfizemul pulmonar, nevroza, starea de oboseală cronică și diverse tipuri de alergii.

Care sunt contraindicațiile terapiei în salină?

Este bine de știut că terapia în salină are și contraindicații: ea nu se recomandă în cazuri de tuberculoză pulmonară, boli infecto-contagioase, hipertensiune arteriala, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angina pectorală, epilepsie, claustrofobie, status asmaticus sau sarcină avansată.

Când e bine să mergeți în salină?

Vremea primăvaratică și cea de toamnă seamănă cu micro-climatul dintr-o salină – temperaturile sunt mai scăzute (12-16 grade) și umiditatea este crescută, astfel încât organismului îi va fi foarte ușor să se adapteze la atmosfera din salină.

Durata unei cure la salină este recomandată în funcție de afecțiune: pentru astmatici ( depinzând de gradul de manifestare) sunt indicate cel puțin 24 de zile, iar pentru alte afecțiuni respiratorii, tratamentul ar trebui să aibă minim 2 săptămâni (cu ședințe de 30 – 60 de minute pe zi).

Dacă nu puteți merge la un tratament în salină, informați-vă despre terapia cu SaltMed (singurul inhalator cu emisie constanta de particule uscate de sare).

Vă recomandăm să citiți și articolul nostru despre diferențele între terapia salină (salinoterapie) și inhalatorul salin SaltMed!

Înapoi la blog