Ce sunt aerosolii medicamentoși?

Sursa: Flickr/ petitefox

Sursa: Flickr/ petitefox

Aerosolii sunt particule fine de substanță lichidă sau solidă combinată cu aer, ce pot fi astfel inhalați prin căile respiratorii, unde își exercită efectul la diferite niveluri ale tractului respirator, fiind utilizați astfel în tratamentul unor afecțiuni precum rinite (guturai), sinuzite, bronșite, bronșiolite sau astm.

Pe lângă aerosolii salini – varianta naturală, există aerosolii medicamenoși, care sunt obținuți cu ajutorul nebulizatoarelor prin modificarea medicamentului lichid în picături fine. Au efecte specifice (antiinflamatorii, fluidifiante sau bronhodilatatoare) în funcție de substanța folosită și sunt folosiți în tratamentul anumitor boli acute sau cronice acutizate (ex: rino sinuzita, bronșiolite, astm).

Ce medicamente se folosesc în terapiile cu aerosoli?

– medicamente fluidifiante ce „subțiază” secrețiile nazale sau bronșice, ce sunt astfel mai ușor eliminate- Fluimucil, ACC
– medicamente antiinflamatorii (corticosteroizi) care reduc inflamația de la nivelul pereților căilor respiratorii – Dexametazona sau Flixotide (acesta din urmă utilizat în astm)
– bronhodilatatoare (de mărire a calibrului tuburilor bronhiale care în anumite situații sunt mult îngustate: astm, bronșită astmatiformă) care se folosesc în caz de nevoie pentru ameliorarea simptomelor de astm – Ventolin

Cine are nevoie de terapia cu aerosoli – medicamente?

În primul rând terapia cu aerosoli este deosebit de eficientă în administrarea medicamentelor pentru astm la sugari și copii mici. Folosite corect, prezintă o eficiență deosebită în gestionarea astmului alergic.
Însă și adulții sau copiii cu probleme respiratorii din sfera ORL sau pulmonara pot beneficia de avantajele sale. Sunt folosite cu precădere când trebuie administrate doze mari de substanțe inhalatoare.

Este extrem de important ca tratamentul de acest tip, medicamentos, să fie început doar la recomandarea medicului specialist. Medicamentele au posibile reacții adverse importante, iar acest tip de tratament nu trebuie niciodată făcut “după ureche”.

Citiți și despre funcțiile sării în terapia cu aerosoli și despre etapele corecte ale terapiei cu aerosoli.

Inscrie-te la newsletter-ul SaltMed!

* indicates required
Email Format

Articol din: Afecțiuni

Adauga o replica (0) ↓

Leave a Comment